Mejla

Jenny Wennberg

Slopa Sabunis lyxfällanpolitik

Med rekordhög arbetslöshet har vi inte råd att lägga pengar på strunt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Sverige är 9 procent arbetslösa nu. Vilket är den högsta nivån på 20 år.

I Sörmland, Skåne och Gävleborgs län är läget ännu kärvare, där är hela 11 procent arbetslösa. Bara under juni varslades 11 000 människor, mer än en tredjedel av dem i industrin.

Situationen är extrem och kommer sätta det politiska Sverige på prov. Bakom statistiken finns människor, människor som behöver veta att de har samhällets stöd i väntan på vändningen. Det handlar bland annat om ett skyddsnät som fungerar, men också om stöd för att ställa om.

Arbetsuppgifterna finns

Men även om arbetslösheten är hög, saknas inte arbeten som måste utföras. Våren 2020 har visat oss en omsorg som slaktats ner till så slimmade nivåer att den utgör en fara för människoliv. 2 miljoner svenskar är över 65 år idag, det betyder att de framtida behoven i omsorgen och vården kommer öka ytterligare. Våra politiker kan, om de vill, skapa både arbetstillfällen och en bättre omsorg. Vilket handlar om åtgärder som att stärka nyanländas språkkunskaper och ge fler möjlighet att utbilda sig till bland annat undersköterskor. Den som säger att omsorgen och vården är viktig måste visa det i handling.

Ska renoveringen av omsorgen och vården lyckas, kommer det också kräva bättre arbetsvillkor. Vi har inte råd med delade turer, springvik och usla löner. Eller, för den delen, karrensavdrag som ger sjuknärvaro på jobbet.

Innovativa politiker krävs

Värst drabbade av arbetslösheten är de som även i högkonjunktur har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, människor med kort utbildning eller som nyligen kommit till Sverige. IVOs granskning av omsorgen i Sverige har visat att språksvårigheter är en riskfaktor i omsorgen. Det behöver både regering, regioner och kommuner dra slutsatser av. Ett språklyft måste göras, och det borde också ske ytterligare arbete med att exempelvis göra erfarna undersköterskor till mentorer i omsorgen.

Det läge vi är mitt inne i kommer kräva både innovativa kommunpolitiker och en regering som är beredd att ställa krav på övriga partier. Skattesänkningar har, på ren svenska, satt oss i skiten. Jämför vi skattekvoten för tjugo år sedan med i dag saknas 240 miljarder i gemensamma resurser. Det betyder också att Liberalernas lyxfällanpolitik i form av slopad värnskatt som blåste bort ytterligare 6 miljarder ur vår plånbok måste rullas tillbaka.

För Sverige är just nu två verkligheter. Arbetslösheten är den högsta på 20 år, men samtidigt är de svenska dollarmiljonärerna fler än någonsin.

Det är ett Sverige som riskerar klyvas mitt i tu om det politiska Sverige sviker.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Jenny Wennberg

  Hej! 

  Nu är det tyvärr dags att avsluta det här samtalet om dagens ledare! Tack till alla er som velat vara med och bidra med frågor och synpunkter! Hoppas ni får en fortsatt fin dag, var rädda om er och njut av sommaren. 

 • Jenny Wennberg

  Hej Socialarbetaren! 

  Jag är inte säker på hur opinionen kommer forma sig framöver. Hög arbetslöshet och en ekonomisk kris riskerar skapa ökade motsättningar exempelvis. Vad gäller Socialdemokraterna finns en stark opinion i partiet för en politik som stärker välfärden. När Socialdemokraterna hade kongress för något år sedan i Göteborg fattades beslut om allt från att tänderna ska vara en del av kroppen försäkringsmässigt till att alla som behöver insatser enligt LSS ska kunna få det. Det är vad jag tror man behöver titta på, snarare än vad partiledning och regering ägnar sig åt, om man vill förstå Socialdemokraterna som parti. 

 • Tror du att vi kommer stt se en större sympati bland folket för en mer traditionell vänsterriktad politik i Covid -19s kölvatten?Tror du att socialdemokraterna fortfarande vill driva sådan politik eller har partiet börjat driva för långt högerut öven internt?

  Socialarbetaren
 • Jenny Wennberg

  Hej Gert! 

  Välkommen in i samtalet! Att S "stod bakom" beslutet är nog att ta i. Det var del av överenskommelsen med Liberalerna. Magdalena Andersson har varit tydlig med att det är ett förslag som inte hade lagts fram annars. 

 • Hej Helt vansinne med slopad värnskatt !! "Liberalernas lyxfällanpolitik i form av slopad värnskatt som blåste bort ytterligare 6 miljarder ur vår plånbok" ! Men du har väl inte glömt att Sossarna stod bakom det beslutet också !? Bra minne men kort ? Detta inlägg lär väl inte komma med i tråden, censureras väl bort, så vi inte kan komma åt det fria ordet !! sanningen i en Demokrati !!

  Karlsson Gert
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.