Mejla

Jenny Wennberg

Slopa Sabunis lyxfällanpolitik

Med rekordhög arbetslöshet har vi inte råd att lägga pengar på strunt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Sverige är 9 procent arbetslösa nu. Vilket är den högsta nivån på 20 år.

I Sörmland, Skåne och Gävleborgs län är läget ännu kärvare, där är hela 11 procent arbetslösa. Bara under juni varslades 11 000 människor, mer än en tredjedel av dem i industrin.

Situationen är extrem och kommer sätta det politiska Sverige på prov. Bakom statistiken finns människor, människor som behöver veta att de har samhällets stöd i väntan på vändningen. Det handlar bland annat om ett skyddsnät som fungerar, men också om stöd för att ställa om.

Arbetsuppgifterna finns

Men även om arbetslösheten är hög, saknas inte arbeten som måste utföras. Våren 2020 har visat oss en omsorg som slaktats ner till så slimmade nivåer att den utgör en fara för människoliv. 2 miljoner svenskar är över 65 år idag, det betyder att de framtida behoven i omsorgen och vården kommer öka ytterligare. Våra politiker kan, om de vill, skapa både arbetstillfällen och en bättre omsorg. Vilket handlar om åtgärder som att stärka nyanländas språkkunskaper och ge fler möjlighet att utbilda sig till bland annat undersköterskor. Den som säger att omsorgen och vården är viktig måste visa det i handling.

Ska renoveringen av omsorgen och vården lyckas, kommer det också kräva bättre arbetsvillkor. Vi har inte råd med delade turer, springvik och usla löner. Eller, för den delen, karrensavdrag som ger sjuknärvaro på jobbet.

Innovativa politiker krävs

Värst drabbade av arbetslösheten är de som även i högkonjunktur har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, människor med kort utbildning eller som nyligen kommit till Sverige. IVOs granskning av omsorgen i Sverige har visat att språksvårigheter är en riskfaktor i omsorgen. Det behöver både regering, regioner och kommuner dra slutsatser av. Ett språklyft måste göras, och det borde också ske ytterligare arbete med att exempelvis göra erfarna undersköterskor till mentorer i omsorgen.

Det läge vi är mitt inne i kommer kräva både innovativa kommunpolitiker och en regering som är beredd att ställa krav på övriga partier. Skattesänkningar har, på ren svenska, satt oss i skiten. Jämför vi skattekvoten för tjugo år sedan med i dag saknas 240 miljarder i gemensamma resurser. Det betyder också att Liberalernas lyxfällanpolitik i form av slopad värnskatt som blåste bort ytterligare 6 miljarder ur vår plånbok måste rullas tillbaka.

För Sverige är just nu två verkligheter. Arbetslösheten är den högsta på 20 år, men samtidigt är de svenska dollarmiljonärerna fler än någonsin.

Det är ett Sverige som riskerar klyvas mitt i tu om det politiska Sverige sviker.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Rösterna från byn når inte Stockholm

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetslöshet

Vård & omsorg

Skattepolitik

Välfärd

Skåne

Sörmland

Gävleborgs län