Allrahärvan visar det sjuka med pensionssystemet

Hur mycket kan vi lita på de privata fonderna?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allras grundare Alexander Ernstberger dömdes i torsdags till sex års fängelse och näringsförbud för bland annat grovt mutbrott.
Allras grundare Alexander Ernstberger dömdes i torsdags till sex års fängelse och näringsförbud för bland annat grovt mutbrott.

I torsdags dömdes fyra toppchefer från pensionsbolaget Allra i hovrätten. De har förskingrat över hundra miljoner kronor från sparare som placerat sin premiepension i bolaget. Den som fick lägst straff kan se fram emot hela fyra år i fängelse.

Hela upplägget var en komplicerad affär där överavgifter tagits ut för finansiella tjänster. Skampriserna berikade de nu dömda toppcheferna i hundramiljonersklassen och kostade pensionsspararna åtminstone 130 miljoner kronor.

Det här är både goda och tråkiga nyheter för pensionsspararna. De goda är att en rättvisa någonstans skipats. Ekonomiska brottslingar, särskilt inom finanssektorn, kommer alltför ofta undan med sina brott.

De tråkiga nyheterna är att pengarna som förskingrats redan kan ha spenderats. Under utredningen beslagtogs egendomar och tillgångar från de nu dömda toppcheferna till ett värde på ungefär 200 miljoner kronor. Det är därför osäkert om spararna någonsin får tillbaka sina stulna pengar.

Visar ett dysfunktionellt pensionssystem

Allrahärvan är inte bara en sedeslärande historia för finansarbetare som känner sig lockade av snabba pengar. Det visar också de stora problem som finns i vårt pensionssystem.

PPM-systemets syfte har aldrig varit att trygga pensionerna. Istället var det en del i ett arbete att skola svenska folket i den nya, globala, dynamiska finanskapitalismen. Det var borgerlighetens viktigaste fråga i pensionsförhandlingarna under det marknadspositiva 90-talet. Varenda svensk skulle bli aktiehandlare.

Men så blev det inte. Fem miljoner svenskar placerar i stället sin premiepension i fonden för icke-väljare, Såfa. Det har visat sig vara ett klokt beslut. De som istället väljer att placera själva har hundratals fonder att välja på. De plågas av höga avgifter, aggressiv marknadsföring och missledande information. Dessutom har de ofta sämre resultat än Såfa.

Avskaffa PPM

Premiepensionen håller just nu på att göras om. Antalet fonder ska bantas och de som finns kvar ska genomgå en hårdare granskning. Missbruk och införandet av hårdare kontroller är en röd tråd i många marknadsreformer som införts i Sverige. Frågan är om det kommer räcka, eller om det inte vore klokare och billigare att helt enkelt förenkla bort systemet.

Det faktum att vårt statliga pensionssystem varit en plattform för grov ekonomisk brottslighet genom PPM-systemet borde vara en praktskandal som avskräcker.

Pensionerna har goda möjligheter att bli en valfråga i valet 2022. Då finns det skäl att fråga sig hur mycket av din framtida försörjning du vågar placera i finansvalparnas händer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.