Mejla

Ingvar Persson

Ingen vill väl vara familjens Macron

Tomten måste finnas i den mindre kretsen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Den franske presidenten Emmanuel Macron har drabbats av covid-19. Prognosen är dock god. I morgon fyller Macron 43, han har tillgång till den bästa vård man kan tänka sig och tycks för övrigt vara i utmärkt skick.
Donald Trump var 74 när han fick sjukdomen, Boris Johnson 56 och dessutom en smula överviktig. De klarade sig, om än med nöd och näppe i Johnsons fall.

I världen har det nu i det närmaste konstaterats 75 miljoner fall av covid-19. Över 1,6 miljoner människor har dött i sjukdomen. Vi önskar förstås den franske presidenten ett snabbt tillfrisknande, men det är inte omsorgen om hans hälsa som får oss att skriva om just det här fallet.

Det anmärkningsvärda med Emmanuel Macrons insjuknande är istället den smittspårning den måste ha startat.

Träffat många

Den senaste veckan har den franske presidenten nämligen inte bara druckit kaffe med i stort sett alla ur republikens politiska elit. Han har dessutom på egen hand träffat den Egyptiske presidenten Abdelfattah al-Sisi, den portugisiske premiärministern Antonio Costa och Spaniens regeringschef Pedro Sánchez. Och han har varit med på förra veckans EU-toppmöte där bland andra Stefan Löfven deltog.

För utom premiärministrarna från Spanien och Portugal sitter redan Belgiens Alexander De Croo och Europeiska rådets ordförande Charles Michel i karantän. EU kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen har testat sig. Hon har inte blivit smittad av Macron.

Väntar på svar

Som en följd av ett enda sjukdomsfall präglas alltså fransk politik av karantän och oro. Flera av de viktigaste politiska ledarna i Europa sitter i mer eller mindre självvald isolering. Vi kan anta att många av de övriga oroligt väntar på resultatet av sitt senaste covid-test.

Vad al-Sisi i Egypten sysslar med ska vi kanske inte försöka gissa.

Det kan vara värt att tänka på när vi planerar vårt julfirande.
Ingen av oss har den franske presidentens omfattande umgänge. Men det är ju inte bättre att riskera att farmor blir smittad än att den egyptiske presidenten blir det.

Hur var det Folkhälsomyndigheten sa? Umgås i en mindre krets, ju färre som samlas desto bättre. Ska tomten komma måste han ingå i den inre kretsen och hoppa över julbordet och glöggkvällen. Var extra försiktig när du träffar personer i en riskgrupp.

Ingen vill ju orsaka lika mycket oro som Macron.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.