Daniel Suhonen

S måste knäcka Trump-koden

Valet 2022 vinns av den som drar rätt slutsatser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna måste knäcka Trump-koden för att nå arbetarväljarna, skriver Daniel Suhonen.
Socialdemokraterna måste knäcka Trump-koden för att nå arbetarväljarna, skriver Daniel Suhonen.

Valet 2022 vinns av den som lyckas

I land efter land finns en stor grupp människor som känner sig svikna av samhällsutvecklingen. USA och Sverige, som på många sätt är olika, bär samma missnöjets mekanismer. Människor är sociala djur. Vi måste tillhöra en grupp för att överleva. När vi känner att vi lämnas efter drabbar paniken oss. Den sociala verklighet som en stor del av befolkningarna i våra västerländska demokratier lever i är grogrunden för ett rättmätigt missnöje som ger politiker som Trump stöd.

Vill man besegra trumpismen måste man våga förändra samhället.
Det handlar i USA om hur stora delar av den arbetar- och medelklass som bär landet inte längre får vara med och dela kakan. Människor utan högskoleutbildning, vilket är den stora majoriteten i USA får det sämre. För vita män utan collegeutbildning i USA har medianinkomsten sjunkit med 13 procent sedan 1980 vilket Expressens Arvid Åhlund utvecklade i en essä i Axess nyligen. Allt större del av vinsterna i näringslivet koncentreras till ett fåtal storföretag.

I Sverige finns samma tendenser fast mildare. Sverige tävlar med USA om att ha flest dollarmiljardärer per capita. 15 familjer kontrollerar företag för 4 935 miljarder kronor, mer än vår BNP. Här läggs skattebördan alltmer på låginkomsttagare och småföretagare medan de superrika ges rabatter, undantag och subventioner.

Även vårt land har ett rostbälte

I Sverige brister välfärden när skolan blivit en handelsvara och över 600 000 medborgare skaffat privat sjukvårdsförsäkring för att säkra god vård. Pensionssystemet är ett dåligt skämt. Bostadspolitiken ett hån mot unga familjer. Även vårt land har ett rostbälte med nedlagda fabriker, gapande hål där butiker förut låg och där bra jobb är ett minne blott.

Trumps stora sak var inte rasismen och sexismen. Rösterna på Trump är inte ett bevis för att halva USA:s befolkning är fascister. Det som är Trumps stora sak är att hans väljare tycker att de kan lita på honom. De tror att han är beredd att försvara sitt folk, sin politik och sin världsbild med alla till buds stående medel.
När Trump gormar och sprider osanna och hatiska uttalanden ser hans väljare det som att han är beredd att ta en fajt för sina ideal.
Trump hittade ett sätt att tala till en bortglömd grupp i samhället. Det gjorde han trots att han för en ekonomisk politik som gör många av hans väljare till förlorare och trots alla negativa sidor av hans karaktär.

Trots coronakrisen får han nästan hälften av rösterna. Men han talade om arbetarklassen. Han talade till dem. Han gav eliterna, till vilka han själv hör, ett långfinger och många blev honom evigt lojala.

När talade en socialdemokrat optimistiskt om framtiden?

När kunde en socialdemokratisk väljare i Sverige känna samma sak för svensk socialdemokrati? När talade en socialdemokrat optimistiskt om framtiden och att vi har en plan vi är beredda att ta strid för och med alla demokratiska medel ska se till att få genomförd?
Framtiden för Socialdemokraterna är att åter bli ett parti för det arbetande folket. Den politik man för måste ta befolkningens behov i hela landet på allvar. Kärnan är arbete, bostad, välfärd, trygghet, på riktigt även för vanliga arbetare.

Vänsterväljaren får inte reduceras till en högutbildad elit i storstäderna. Socialdemokratins historiska mission är att bygga allianser mellan arbetarklassen i hela landet och de skikt av medelklassen som också gynnas av en bra välfärdspolitik och alla som av moraliska skäl avspisar högerns egoism och anpassning till nationalismen.

Måste knäcka koden för att nå arbetarklassen

Valet 2022 kommer avgöras av dem som drar rätt slutsats av Trump. Moderaterna kommer lockas att tillsammans med KD och SD ta över Trumps metoder. Vänstern måste hålla på anständigheten, avvisa rasismen men istället knäcka koden för att nå arbetarklassen och visa dem att man är partiet som tar fajten för dem.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.