Mejla

Zina Al-Dewany

Svenonius sparar på vår bekostnad

Moderaterna i Stockholm snålar mitt i en pandemi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) är stolt över att Region Stockholm går med plus 6 miljarder mitt i en svår pandemi.
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) är stolt över att Region Stockholm går med plus 6 miljarder mitt i en svår pandemi.

Din kompis klagar alltid över brist på pengar, och nyligen gick du med på ett större lån. När du hör av dig och frågar var pengarna har tagit vägen får du veta att din vän inte alls är pank, utan sitter på miljarder.
Din kompis är Region Stockholm.

Efter att ha bett om pengar från staten och krävt uthållighet från vårdens anställda har regionen gått med 6 miljarder kronor i överskott under pandemiåret. Och det är inget de skäms över, tvärtom.

Det har länge ansetts vara en dygd att kunna spara. Du ska lägga undan pengar, ha en buffert och ju mer du sparar, desto vettigare är du. Därför kan våra politiker stoltsera med hur mycket de lyckas spara även i kristider. Det kan handla om Magdalena Anderssons ”pengar i ladorna” och om Irene Svenonius miljardöverskott i Region Stockholm.

Många av oss kan lätt luras att tro att den sparsamma politikern är lika dygdig, vettig och har lika god självkontroll som kompisen som sparat oändligt mycket mer än du själv. Men när kompisen i själva verket sparat på din bekostnad känner du dig snarare lurad än imponerad.

Argumentet för att spara inom politiken har alltid varit att det är bra att ha resurser till reformer inför sämre tider. Men nu när vi lever i den sämsta av tider väljer våra regionpolitiker att ändå spara rekordmycket. Det handlar inte bara om att de har fått för mycket i bidrag av Löfven under pandemin. Region Stockholm har gått med överskott varje år sen högern tog makten för femton år sedan.

Samtidigt som ladorna fylls utsätts vården för ständiga besparingar och svältbudgetar. För de som arbetar inom vården har hot om varsel legat över sjukhusen som en mörk skugga under hela pandemin. Idag jobbar den hårt slitande vårdpersonalen med svårt sjuka, imorgon kan de tvingas bli uppsagda.

Läkarbesöken hos specialister har blivit dyrare och många hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning har regionen helt enkelt slutat bekosta. Den som inte har råd riskerar att bli utan till exempel en elrullstol, en duschpall eller förhöjningsdynor.

Sjukvårdsdirektören Björn Eriksson har beskrivit det som ”ett rejält gap” i budgeten medan styrande politiker har pratat om att det är tuffa tider. Trots det har Regionen aldrig gått så mycket plus. Pengarna kommer bland annat från uppskjuten vård och två fastighetsförsäljningar – en av dessa är Bromma sjukhus (som såldes till bolaget där Svenonius moderata företrädare Filippa Reinfeldt är anställd).

Med regionens inlåsta pengar brinner investeringar inne, som satsningar på en jämlik vård, höjda löner och kortare köer. Eller varför inte billigare läkarbesök och en bättre arbetsmiljö?

Min kompis undrar varför jag inte är stolt över de sparade pengarna. Jag förklarar att det inte alltid är en dygd att lägga pengar på hög. Särskilt inte om det inte ens är dina pengar, utan våra gemensamma.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.