ÅSIKT

Ygeman måste tåla granskning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Anders Ygeman hade med sig en lista till Malmöborna.
LEDARE

Sedan årsskiftet har Malmö haft två skjutningar i veckan.

I söndags kväll sköts en ung man ihjäl på krogtäta Möllevångstorget. Många människor var i rörelse, när skotten brann av flydde folk i panik.
Enligt uppgifter ska den mördade ha varit misstänkt för en gruppvåldtäkt i Helsingborg förra året. Han friades i brist på bevis, men söndagens mord kan ha varit en hämndaktion. Uppgörelser i den kriminella världen blir allt vanligare. Folk dödas för mindre saker än en våldtäkt, det kan handla om en knarkskuld, en bilaffär eller att någon pratat för länge med en flickvän.

Gränslösa vapen

Malmö ligger nära kontinenten och tillgången på vapen verkar i princip gränslös. Det är bra att regeringen skärper lagstiftningen, vapnen måste bort från Malmös gator. Invånarna måste känna sig säkra när de går ut för att äta en bit mat. Ingen människa ska behöva sätta livet till, de privata uppgörelserna måste få ett slut.

Inrikesminister Anders Ygeman listade ett 30-tal åtgärder när han i går besökte Malmö. Polisen håller till exempel redan på att bygga ut kameraövervakningen, både med fasta kameror och rörliga som kan sitta på drönare, bilar eller i polisernas uniformer. Det nya systemet ska känna igen ansikten och fordon. De kriminella får svårare att röra sig obemärkt i stan.

Granska övervakningen

Pendeln svänger fort. När vi för några år sedan debatterade FRA var integriteten viktigast. När Anders Ygeman i dag föreslår både kameror och hemlig dataavläsning är integriteten en icke-fråga.

Men vad händer den dag kamerorna vänds mot dig och mig? Accepterar vi dem då eller svänger pendeln tillbaka? Det är viktigt att övervakningen blir rättssäker och tål en framtida granskning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Vapen