Ledare

Massprotesterna ger hopp om Rumänien

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Massprotesterna skickar en tydlig signal: här finns ingen acceptans för korruption.
Massprotesterna skickar en tydlig signal: här finns ingen acceptans för korruption.

LEDARE

Inte sedan rumänska revolutionen 1989 har så många demonstrerat på landets gator.

En kvartsmiljon invånare har deltagit i massprotesterna mot förslaget att avkriminalisera korruption. Det socialdemokratiska regeringspartiet PSD lade fram ett dekret om att dels ge amnesti åt korruptionsanklagade tjänstemän och dels mildra straffet för mutor under 400 000 kronor.

Trots att premiärminister Sorin Grindeanu meddelade i helgen att man tänker backa från det bisarra förslaget har demonstrationerna fortsatt. Misstron mot regeringen är stark och många vågar inte lita på löftet om reträtt.

Utpressning

Människorna i Rumänien har fog för sitt tvivel. Landets historia har kantats av politiker och tjänstemän som gynnat sig själva på bekostnad av andra. Högt uppsatta politiker har låtit sig mutas, andra har ägnat sig åt utpressning, penningtvätt och skattefusk - medan en stor del av befolkningen lider av fattigdom.

När Rumänien gick med i EU för exakt tio år sedan var ett av kraven just att rensa upp i mygelkulturen. Men landet har fortsatt att ha en bottenplacering på Transparency Internationals korruptionsindex jämfört med de andra europeiska länderna.

Gett positivt resultat

Samtidigt har arbetet mot bedrägeri gett resultat.

Tack vare den rumänska antikorruptionsbyrån DNA:s intensiva arbete och de pågående utredningarna har många fällts och oegentligheter kunnat avslöjas.

En del rumäner menar att det just är på grund av framgångarna i det arbetet som det nya lagförslaget lanserades. Regeringen har i ren desperation försökt att förhindra antikorruptionskampen.

Massprotesterna skickar en tydlig signal: här finns ingen acceptans för korruption.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rumänien

Regeringen

Penningtvätt

EU