Kristersson struntar i om du vårdas i korridoren

”Som en hemlös utan toa eller dusch”

För andra gången i år har Helsingborgs lasarett fått vite från Arbetsmiljöverket för att de vårdar patienter i korridorerna.

I november åkte Margaretha Woldts make med ambulans till Helsingborgs lasarett. Han är multisjuk, hade hög feber och andningssvårigheter. Väl framme på Helsingborgs lasarett tilldelades han aldrig ett eget rum. Istället blev han placerad i korridoren, utan tillgång till egen toalett eller dusch. Där låg han som ”en hemlös” i två veckor, skriver Woldt i en insändare till Helsingborgs dagblad i november 2023.

Sveriges Radio rapporterar att Region Skåne nu tvingas betala en miljon kronor i vite. Detta efter att Helsingborgs lasarett placerat sjukhussängar i korridorer och vårdat patienter där.

Problemen på Helsingborgs lasarett har pågått i många år. Och det är andra gången bara detta året som Region Skåne åker på vite från Arbetsmiljöverket efter att ha vårdat patienter i korridorerna.

Onekligen är det ganska dyrt att inte kunna upprätthålla ordentligt med vårdplatser.

Att det råder en sjukvårdskris i Sverige är knappast någon nyhet. Tidöpartierna är dessutom ovilliga att göra något åt det. Man vägrar skjuta till tillräckligt med pengar till regionerna.

I år väntas regionernas underskott bli mellan 16 och 20 miljarder kronor. Av Tidöregeringen fick man sex miljarder för att täcka detta underskott.

Här, varsågoda, trolla med knäna.

I SVT:s partiledardebatt frågade Magdalena Andersson vad Jimmie Åkessons löfte om att vara garanten för svensk välfärd betydde.

– Att man har oändligt med pengar i opposition är inget nytt, det hade vi också när vi satt i opposition. Det är klart att man kan lova allting, men det blir inte så, svarade Åkesson.

Resultatet av Åkessons och Tidöpartiernas syn på sjukvårdskrisen blir att människor inte får den vård de behöver. Eller kan förvänta sig.

Man ska inte heller glömma statsminister Ulf Kristerssons (M) löfte i februari. Då lovade han att ingen skulle sägas upp inom vården. När vårbudgeten presenterades var det löftet inte ens vatten värt.

Frågan är hur länge regeringen ska låta den här sjukvårdskrisen fortgå. Även väljarna har nu börjat inse allvaret.

23 procent av väljarna tycker att sjukvården är den viktigaste frågan, visar en opinionsundersökning som Sveriges Radio gjort. Det är nästan en fördubbling från i höstas.

”Jag håller med om att det är ovärdigt att någon ska behöva vårdas i en korridor. Som sjukhuschef och läkare smärtar det mig djupt att med egna ögon se den situation vi har”, skriver Helsingborgs lasaretts sjukhuschef, Thomas Wallén, i ett svar på Margaretha Woldts insändare.

Tyvärr smärtar inte sjukvårdskrisen Tidöregeringen. Då hade inte människor behövt sägas upp inom vården. Och om det inte skjuts till mer pengar snart kommer fler behöva vårdas i sjukhuskorridorerna.