KD:s värderingar är en mardröm för elever

Pengar före barn är typiskt svenskt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Genom att skärpa lagen och skriva in att en skola ska styras utifrån ”västerländska värderingar” ska Kristdemokraterna komma åt de muslimska friskolorna. Frågan är varför de fegar, och inte går ännu längre?

Vi har sett hur det gått med den muslimska friskolan Römosseskolan. I Göteborg var det den tidigare moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi som var rektor, medan skolpengarna gick till hans islamistparti i Somalia.

Dömd brottsling

I dag är han dömd för ekonomisk brottslighet. Det stoppade inte Römosseskolorna från att expandera, trots utbildningsministerns kritik. Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson Christian Carlsson kritiserar bland annat bristen på jämställdhet mellan kvinnor och män på muslimska friskolor.

- Och man måste ju fråga sig, vad skickar det för signaler när vi har lärare som ska förmedla synen på jämställdhet mellan kvinnor och män iklädda niqab? Det säger sig självt att det inte hänger ihop, säger han till Expressen.

Argumentet om jämställdhet påminner även om Internationella engelska skolan och deras speciella klädregler för tjejer och kvinnliga lärare, där de bland annat mätte kjollängden på barnen. Inte heller det en direkt förebild för jämställdhet. Men från KD hördes ingen kritik mot dessa regler.

Homofobi i kristna skolor

Från Kristdemokraterna är det inte riktigt samma motstånd när det gäller kristna friskolor. Det är inte särskilt förvånande. Men det har under en lång tid kommit in vittnesmål om missförhållanden och homofobi från skolor drivna av kristna Livets Ord. Den skola KD:s partiledare Ebba Busch själv gick i under hela grundskolan.

Vad partiet menar med just ”västerländska värderingar” är inte helt klart. Men tydligen kan det sträcka sig från Livets ord till Barbara Bergström och Internationella engelska skolan. Eller Kunskapsskolan som använt pengarna de tjänar in på eleverna till att expandera till Saudiarabien.

Resten av världen fattar

Tydligen tycker Kristdemokraterna att det ska vara fritt fram för svenska skolor att använda vinst som gjorts på skattepengar till att öppna i Saudi. Men gud förbjude att Saudiarabien sponsrar skolor i Sverige? Inget av alternativen borde vara möjliga. Och det hade inte hänt om vi förbjudit friskolor att fungera som en kassako för vem som helst att mjölka.

Resten av världen har redan fattat grejen, skattepengar ska inte gå till vinster för skolägare, de ska gå till utbildning. En utbildning som låter barnens behov komma först. Det är nämligen bara i Sverige vi värderar marknadsskolan högre än barnens skolgång. Kan det i sådana fall kallas en typisk svensk värdering? Risken är att resten av världen börjar tro det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.