Ledare

Trams av SD att kalla vaccinet för giftspruta

Uppmaningen: använd andningsskydd

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Trots många vaccinerade är det en del grupper som sticker ut i Sverige. Främst är det män som inte ser det som lika självklart att vaccinera sig mot Covid-19. Men det har sina förklaringar.

För kvinnor är det vanligare att ha kontakt med vården. Det finns en naturlig kontakt i och med graviditet och barnafödande, samt att kvinnor kontinuerligt blir kallade till mammografi. En del forskare menar att det gjort tröskeln lägre för kvinnor att kontakta vården, och att det byggt upp en tillit.

En del menar även att normer kring maskulinitet och manlighet ligger bakom en större ovilja att vaccinera sig. Men frågar du män som inte tagit vaccinet så är det inte främst för att de tror sig vara för stora och starka för att bli allvarligt sjuka. Det handlar om något så grundläggande som rädsla.

Män sticker ut

I dag sprids mängder av information - och desinformation - överallt. Det blir allt svårare att sålla bland det som är sant och falskt, och många alternativa och grundlösa sajter varnar för biverkningar.

Medan kvinnor hellre interagerar och skrollar på Facebook och Instagram, fastnar fler män vid Youtube, en plattform där vem som helst kan uttala sig som expert i en egenproducerad video. Kanske är det därifrån sverigedemokraten Roger Richtoff inspirerats innan han varnade för vaccination mot Covid-19 och kallade det för "giftspruta". I en enkätundersökning som Aftonbladet gjort kring vilka riksdagsledamöter som vaccinerat sig sticker Sverigedemokraterna ut.

Jimmie Åkesson svarade med att uppmana sina ledamöter att vaccinera sig, det handlar ju trots allt om att skydda dem. Riksdagsledamoten Christina Tapper Östberg (SD) har däremot berättat att det är självklart för henne att vaccinera sig. "Det är bara att beklaga att man inte drar sitt strå till stacken. Jag tycker att man ska vaccinera sig", säger hon till Svenska Dagbladet på en fråga om varför just hennes partikollegor valt att avstå.
Nu uppmanar riksdagsförvaltningen ovaccinerade ledamöter att använda andningsskydd vid votering i kammaren. Även här är SD skeptiska. ”Onödigt att måla upp de vaccinerade mot de ovaccinerade”, säger Henrik Vinge (SD) till DN.

Löfven irriterad

När det gäller ovaccinerade politiker är Stefan Löfven (S) tydligt irriterad. Hade vi haft en kommunstyrelseordförande någonstans som valde att inte vaccinera sig så hade det blivit ett jävla liv, säger han till Dagens Nyheter. Det är förmodligen sant. Men på något sätt har det blivit allmänt accepterat att SD inte riktigt är som andra partier.

Oviljan att vaccinera sig blir inte bara farlig för de enstaka ledamöterna, utan för människor som ser dessa beslutsfattare som förebilder. Just rädsla är en normal mänsklig reaktion på något som man fått för sig är främmande och farligt, här sticker Sverigedemokraterna ut som en särskilt orolig grupp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Är du vaccinerad, Jimmie Åkesson?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Youtube

Jimmie Åkesson

Maskulinitet

Desinformation

Stefan Löfven

Covid-19