Jehna Al-Moushahidi

Dyrare studielån är en genomusel idé

S förslag förvärrar social snedrekrytering

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringens förslag om dyrare studielån kommer öka den sociala snedrekryteringen
Regeringens förslag om dyrare studielån kommer öka den sociala snedrekryteringen

För någon dag sedan gick regeringen ut med att de vill höja räntan på CSN-lån från och med 2023. Anledningen till höjningen sägs vara att det ska kunna möjliggöra studier senare i livet.

Tiodubbling av räntan

Idag ligger CSN-räntan på 0,05 procent. Regeringen vill höja den med 0,5-0,6 procentenheter. Det innebär en tiodubbling.

– Det här upplägget innebär att personer som är mitt i arbetslivet får sin utbildning betald av personer som ofta inte påbörjat sitt arbetsliv än, säger Albert Ohlin, ordförande för Sacos studentråd till Sveriges Radio.

Dyrare studielån måste vara en av de sämsta idéerna från regeringen på mycket länge.

Studenterna har all rätt i att kritisera förslaget. Att höja räntan på studielån innebär att incitamenten för att studera som ung minskar. Särskilt om man kommer från en familj utan studietraditioner. Lån och höga räntor är ofta en tröskel för unga personer.

Leder till social snedrekrytering

Förslaget kommer med all sannolikhet att leda till en större social snedrekrytering inom högskolan. Vi vet att barn med föräldrar och syskon som studerat har en tendens att fortsätta studera i högre utsträckning. Hög utbildning går redan i arv. Nu blir det ännu värre.

Socialdemokraterna har tidigare varit stolta över att man gjort en målmedveten satsning så att barn ur arbetarklassen ska få möjlighet att studera vidare. Vad hände med det löftet?

Det budskap man skickar till unga är att jobba först och plugga sedan. På det viset kan de få 80 procent av sin lön under tiden. Resultatet kan bli många inställda klassresor.

Fler kvalificerade jobb

Samtidigt ökar antalet jobb som kräver högskoleutbildning. Hur vi ska lyckas fylla dessa positioner med en politik som aktivt avskräcker människor från att studera är ett mysterium.

Färre väljer också i dagsläget att utbilda sig utomlands och få internationell erfarenhet. Det populäraste landet att studera i är USA. Men med det följer också höga studieavgifter och en höjd ränta på det lånet riskerar att färre studerar utomlands.

Nej, Socialdemokraterna bör nog tänka om kring CSN-räntan. De som i slutändan drabbas är framtidens unga från arbetarklassen.
Att öka den sociala snedrekryteringen kan aldrig vara Socialdemokratisk politik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.