Ingvar Persson

Då var det Trump - nu är det Sabuni

Alla fattar att omikron inte är en vanlig influensa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni på väg till samtal med regeringen.
Nyamko Sabuni på väg till samtal med regeringen.

Kommer ni ihåg hur det lät under våren 2020? Politiska ledare runt om i världen lanserade sina egna teorier om det virus som spreds. Somliga, till exempel dem amerikanska presidenten Trump och hans brasilianska kollega Bolsonaro, tog det för det mesta lugnt.

Corona var strängt taget inte värre än en influensa. Kanske kunde den tvättas bort ur lungorna eller botas med huskurer. Absolut ingen anledning att uppträda i missprydande munskydd eller ställa in härliga möten med skrikande folkmassor.

Siffror på sophögen

Folkhälsomyndigheten har reviderat sina prognoser. Ny kunskap om omikrons förmåga att smitta gör att alla gamla siffror måste kastas på sophögen.

I det värsta scenariot räknar experterna nu med nästan 70 000 smittade om dagen när toppen nås om ett par veckor. Om den tredje dosen visar sig ha riktigt hög skyddseffekt kan antalet smittade i bästa fall stanna under 50 000.

Även om det nu tycks som vaccinet och den nya virusvarianten tillsammans betyder att en mindre andel av de sjuka kommer att behöva läggas in på sjukhus blir belastningen på vården extrem. Och människor kommer att dö.
Dessutom behöver de som är sjuka stanna hemma från arbetet.

Det är ingen vanlig influensaepidemi. En dag kommer vi kanske att se på covid på det sättet, men inte idag.

Lamslår samhället

70 000 smittade om dagen som inte kan gå till jobbet. Vem som helst inser att det kommer att lamslå viktiga samhällsfunktioner.

En statsminister och två partiledare tvingades isolera sig efter onsdagens partiledardebatt. I efterhand framstår Andreas Norléns beslut att genomföra debatten som ett stort misstag.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni ska kanske tacka sin lyckliga stjärna för att hon inte fick vara med.

Sabuni fick välja andra scener. Till Svenska Dagbladet sa hon till exempel att man inte kan begränsa fri och rättigheter "bara för att folk kan bli smittade".

Vänsterledare Nooshi Dadgostar fyllde på med att anklaga regeringen för att införa restriktioner som ett sätt att spara pengar. Och Centerledaren Annie Lööf kallade åtgärderna obegripliga. Det var förstås innan hon testade positivt.

Nej varken Sabuni, Dadgostar eller Lööf är Trump eller Bolsonaro. Men så länge viruset kan ta sig förbi vårt immunförsvar måste både partiledare och alla andra inse att det inte är en säsongsinfluensa som härjar. Och uppträda därefter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.