Ledare

Damberg är livrädd för elberoende villaägare

Mer populism än rättvis politik

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Elpriserna går upp och regeringen har bestämt sig för att hjälpa drabbade konsumenter med ett särskilt bidrag. Men alla är inte positiva till det. Experter menar att regeringen nu fått "kalla fötter" när det gäller satsningen på förnybart energi som leder till större variation i elpriser. Men även de som varit noga med att hushålla med elen är irriterade.

Varför tänka på elkonsumtion och miljö, när regeringen belönar de som inte gjort det med särskilda kompensationer?

Att binda elpriset och minska användningen är något många gjort. I dag får de veta att det inte lönar sig. Men att röster höjs mot elpriserna är dock inte konstigt.

Visst gör några tusenlappar skillnad i hushållskassan för många. Det spelar inte ens någon roll hur mycket pengar du har, oväntade utgifter bränner ofta ett irriterande hål i plånboken. Men det här handlar egentligen inte om enskilda hushåll, utan om vilken roll våra politiker vill ha. Ur det perspektivet är det här stödet som presenterats av Mikael Damberg (S) mer populism än rättvis fördelningspolitik.

Alla som äger ett hus är naturligtvis inte förmögna. Många småhusägare kämpar för att få vardagen att fungera. Också den som har både rut och rot-avdrag kan ha det tufft. Men när snusförnuftiga röster med nyfunnet klassmedvetande påminner om "alla i glesbygden" missar de poängen.

Det är knappast för de resurssvaga regeringen gör sin heroiska insats. Snarare är det socialdemokrater som är livrädda för att stöta sig med villaägare.

De allra flesta husägare hör trots allt knappast till något bottenskikt i samhället. Och vill man ha en jämlik fördelningspolitik så kan man inte vara för det här avdraget. Inte med hedern i behåll.

ANNONS

Jämför elavtal när priserna rusar! Hitta det bästa för dig nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi curlar superrika och sparkar neråt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kärnkraft

Elpriser

Mikael Damberg

Bostad och klimat