Mejla

Lovisa Arvidsson

Nästa statsminister bär hängslen och livrem

Urvattnad presidentkampanj i Almedalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson spelar bara säkra kort i Almedalen.
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson spelar bara säkra kort i Almedalen.

LEDARE

Är det något som överskuggar allt i Almedalen under detta valår så är det frågan om regeringsunderlag.

Eller snarare, det faktum att båda sidor saknar regeringsunderlag.

Nu har de två statsministerkandidaterna sagt sitt från Almedalen.

De har båda äntrat scenen med hängslen och livrem.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson vill förbjuda vinster i skolan. Detta ska göras genom att tillsätta en utredning som ska vara klar en bra bit in i nästa mandatperiod.

Moderaternas Ulf Kristersson vill inte höja några skatter eller regera med SD. Däremot går det bra att ha dem som regeringsunderlag.

Självklart har de båda också telefonnumret till livlinan "ring en vän" redo på mobilen, om det skulle bli skarpt läge.

För Magdalena Andersson heter denna Annie Lööf. För Ulf Kristersson är det Jimmie Åkesson.

Hur många t-shirts med "Kristersson och Busch" som kristdemokraternas Ebba Busch än trycker upp och lägger ut på sociala medier.

För skarpt läge kommer det att bli. Det är ju svensk politik på 2020-talet vi pratar om.

Självklart har de båda också telefonnumret till livlinan "ring en vän" redo på mobilen, om det skulle bli skarpt läge.

Det här med regeringsunderlag är ett inte så litet problem.

Varenda förslag som läggs fram i Almedalen bygger på att det finns politiskt stöd. Helst från kompisar i samma regeringsunderlag.

Partierna i detta regeringsunderlag kommer sedan börja med att riva upp alla politiska förslag och löften som har getts, eftersom dessa förvandlats till röda linjer för att överhuvudtaget ingå i ett regeringsunderlag.

Därför är det bättre att knappt lägga några politiska förslag alls om man har sikte på statsministerposten. Eller åtminstone göra dem så svaga och urvattnade att alla på den egna planhalvan kan tänka sig att gå med på dem.

Så går det när det saknas majoritet i riksdagen för den som ska leda en regering.

Det här är en slags urvattningscykel som har präglat hela den förra mandatperioden.

Politiken är inte längre väsentlig, eftersom den lika gärna kan rivas upp imorgon.

Av samma anledning har årets valrörelse allt mer kommit att likna ett presidentval mellan Andersson och Kristersson.

Politiken är inte längre väsentlig, eftersom den lika gärna kan rivas upp imorgon.

Kvar står personen i fråga. Vem är statsministerkandidaten? Hens starka och svaga sidor? Vem är hens bästa kompis och vad pratar de om när ingen hör?

Plötsligt blir det viktigare än allt annat.

Det och hur sjutton de två statsministerkandidaterna ska lyckas rädda kvar sina respektive sorgefåglar, Miljöpartiet och Liberalerna, i riksdagen utan att någon märker det.

För vare sig de vill det eller inte så är dessa partier nödvändiga för att knyta ihop säcken.

Andersson och Kristersson väger sina ord på en guldvåg när de rör sig genom Almedalens kullerstensgator och journalisternas mikrofoner.

Det var ju det här med hängslen och livrem.

Vad tycker du om statsministerkandidaternas tal? Var de fullpackade med politiskt hetstoff eller framkallade de gäspningar? Chatta med ledarskribent Lovisa Arvidsson om vad Anderssons och Kristerssons tal säger om årets valrörelse.

Livechatten öppnar 9.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Lovisa Arvidsson

  Och det får bli morgonens sista inlägg. Stort tack för engagemanget och alla frågor! /Lovisa

 • Som höger så lyssnar jag till 8 sossepartier, finns inte ett parti som vill föra någon högerpolitik vilket landet verkligen skulle behöva, välfärd i all ära men låta statsapparaten växa minskar den personliga friheten och blir en kostnadsineffektiv koloss. Inte ett enda parti som ifrågasätter om vi tex. verkligen behöver alla myndigheter, inget parti som definierar vad som är kärnverksamheten utan det slösas på alla fronter.

  MW

  Spännande tolkning av svensk politik! Jag håller absolut inte med dig, men kul att du tycker riksdagen endast består av sossar :)

  Lovisa Arvidsson
 • Kruxet som är ju att en röst på S är en röst på C och det inte inte nån på vänstersidan pratar om är ju hur långt till höger C står. Dom är extremt långt ut till höger när det gäller bl.a ekonomi och synen på arbetarklassen, helst ska arbetaren stå med mössan i handen och fråga godsherren om jobb varje dag. Det är bara att titta vad dom fick igenom gällande anställningstryggheten. Så hymla inte med detta utan upp på bordet med allt som C vill genomföra och tala om att mycket av detta kommer att hända om man röstar på S.

  Erik

  Ja, i ekonomiska frågor är C ofta riksdagens mest nyliberala parti. Det måste man kunna vara öppen med. Men samtidigt är det ett parti som också rymmer en socialliberal sida och där S och C står ganska nära i värderingsfrågor. Runt om i landet är kombinationen S+C inte ovanlig i kommunpolitiken.

  Lovisa Arvidsson
 • Det där med att V skall bli "rumsrena" är bara ett problem för de borgerliga som har förakt för V lite som ett hemligt tecken vid punschbålen, för att visa alla att man är inbjuden på festen.

  V:s historia är hemsk i den mån den kopplas med stöd för Sovjetkommunismen, men den kopplingen är ju obefintlig nu. Idag står V för "glass till alla" men det kanske skrämmer någon...? Att oroa sig för V i relation till kommunism och antidemokrati är dock bara nys.

  Marbles

  Jag håller med dig. V:s historia måste tas på allvar, men deras politik i dag är mer som vänstersidan i traditionell socialdemokrati. Det skiljer V från SD vars representanter om och om igen visar hur partiet har svårt att lämna den historia partiet är sprunget ur.

  Lovisa Arvidsson
 • Lovar en massa pengar,men inga höjda skatter, hur går det inte ihop.

  Martin

  Jag tror inte alltid det handlar om att höja skatten, kanske mer om vad man gör med de skattepengar man faktiskt får in.

  Lovisa Arvidsson
 • Höj riksdagsspärren från 4% till 8% så kan vi skapa starka regeringar och komma ifrån dagens kaos.

  Anders Kjellström

  Ja, det skulle göra skillnad. Även om jag tror att 8% är lite att ta i.

  Lovisa Arvidsson
 • Den Socialdemokratiska regeringen har ju låst upp sig ytterligare genom att betala av på en redan väldigt låg statsskuld. Istället för att låna till nödvändiga långsiktigt investeringar. Där den förda politiken även har vart väldigt riskfylld. Som exempel avsaknaden av satsningar på billiga hyresrätter har bidragit till skenande priser för ägda bostäder. Vilket gör att många nu sitter med väldigt stora lån nu när räntorna stiger. Medan avsaknaden av satsningar på kollektivtrafik, elbilar och cykling har ju gjort oss mer beroende av diktaturer som Putin.

  Niclas

  Nja, där håller jag inte riktigt med dig. Det har ju varit stora pengar som har gått till välfärden under en tid då vi samtidigt har haft oerhört storaq utgifter under pandemin. Men ja, jag skulle väldigt gärna ha sett mer pengar till hyresrätter osv, men där har ju det politiska läget i riksdagen stoppat många progressiva satsningar.

  Lovisa Arvidsson
 • Det blir som i USA, man måste fråga sig vilka ekonomiska intressen som finns bakom de respektive kandidaterna. Facken, allmän välfärd och jämlikhet kontra egendomsrättens allenarådande och nationalismens isolering.

  kick leijnse samhällsekonom

  Hej Kick!

  Man undrar hur politiken skulle te sig om det fanns en total transparens bakom politiska partier och kandidater. Jag tror ännu att vi är en bra bit ifrån USA på den här punkten eftersom de har personvalskampanjer som bygger på extern finansiering. Då blir den typen av korruptionsrisk större, tror jag.

  Lovisa Arvidsson
 • vore bra om valrörelsen kommer handla mer om skiljelinjen högern med m i spetsen vill ju sänka ersättningarna för sjuka , arbetslösa dessa pengar ska finansiera de välbärgade skattesänkningar vet väljarna det och förstår de vad det innebär handlar om en politik ta från de fattiga ge till de rika säger om vilken syn högern har på de som tillhör underklassen att folk röstar på dem är ju helt bakom väggarna.

  plutona75

  Hej Plutona 75!

  Jag skulle också önska att klassfrågorna blev tydligare i årets valrörelse. Det är trots allt där som regeringsalternativen mellan en S-ledd och M-ledd regering skiljer sig allra mest.

  Lovisa Arvidsson
 • Som vanligt när det gäller riksdagspolitik, saknas "hur" man skall lösa problemen , genom att ständigt tillsätta "resurser(pengar)". Den enda som egentligt kunde presentera något , var L , som adresserat ett problem (skolan) och en dellösning är fler speciallärare, samt till vilken kostnad.

  Tony

  Hej Tony!

  Ja, det där hur:et har en tendens att ställa till det...

  Lovisa Arvidsson
 • Deras tal är tråkiga för de är så oerhört förutsägbara. Det finns en underliggande drivkraft i alla politiker och det är: "Hur kan jag gynna mig själv?" Allt som politikerna gör/säger avgörs utifrån detta. Allt annat är underordnat. Att tala sanning, att arbeta för Sveriges bästa etc., allt detta är bara aktuellt så länge det inte strider mot den underliggande drivkraften. Med detta perspektiv kan man förutse allt som politikerna kommer att säga och göra.

  Fredrik

  Vissa tal får även mig att gäspa. Men jag vänder mig emot beskriv

  Lovisa Arvidsson
 • Hej,

  Ett år före valet vet jag vilket parti jag ska rösta på! Såå skönt att ”stänga öronen” och inte lyssna på makttjafs och valfläsk!

  Strategin har alltid fungerat för mig!

  73-årig väljare

  Kul att du har hittat en strategi som fungerar för dig! Men jag tror många andra föredrar att hålla öronen "öppna" under ett valår :)

  Lovisa Arvidsson
 • Ebba passar bäst som statsminister.

  Mer karismatisk och professionell än alla andra tillsammans. Trots att jag röstar (M)

  Jonas Lundegård

  Hej Jonas! Jag håller med om att Ebba Busch är en av Sveriges skickligaste politiker, men det politiska innehållet gör att jag inte gärna ser henne som statsminister.

  Lovisa Arvidsson
 • Hej Lovisa,

  Båda sidor har också ett stort problem på respektive ytterkant där man inte riktigt kan lita på att de håller sig på rätt sida om vad som är ok. Så sent som igår var V i farten med terrorstämplade PKK. Inget talar för att SD eller V skulle bli helt rumsrena framöver så det blir nog inte helt enkelt för Magda eller Ulf oavsett vem av dem som får bilda regering i höst.

  Lars

  God morgon! Då öppnar vi chatten och först ut är Lars.

  Både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson har onekligen problem att få ihop sitt underlag. Sen tycker jag inte att man kan likställa V med SD, om man tittar till politiskt innehåll.

  Lovisa Arvidsson

Av: 

Lovisa Arvidsson

Publisert:

LÄS VIDARE

M:s enda nyhet är billigare plastpåsar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Ulf Kristersson