ÅSIKT

Nazism kan inte förbjudas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordiska Motståndsrörelsen är nazister
LEDARE

I dag slog Birkalands tingsrätt i Finland fast att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen förbjuds att verka i landet.

För drygt ett år sedan, 10 september 2016, misshandlades 28-årige Jimi Karttunen till döds mitt på dagen i Helsingfors. Han hade protesterat mot att Nordiska Motståndsrörelsen delade ut propaganda och dog senare till följd av hjärnskador.

Efter Jimi Karttunens död väckte Polisstyrelsen talan om att förbjuda nazistorganisationen.

– Vi vill få det prövat om organisationen bryter mot lagen. Enligt finsk rättspraxis kan en myndighet driva ett sådant här fall till domstol för att få frågan prövad, sa Timo Saarinen, vice rikspolischef till Expo i januari.

Trotsar förbudet

Nazisterna har redan meddelat att tänker trotsa förbudet och nästa vecka hålls en protestmarsch i Helsingfors. Nordiska Motståndsrörelsen tänker kringgå domen genom att inte själva stå som organisatörer.

Domen i Finland leder till eftertanke.

Aktivister i Nordiska Motståndsrörelsen i Sverige har på senare tid dömts för bland annat sprängattentat och våldsamt upplopp. Organisationen är enligt Säkerhetspolisen mycket farlig och flera medlemmar har fått paramilitär utbildning i Ryssland.

Förbud i Sverige inte aktuellt

Den svenska lagstiftningen skiljer sig från den finska och något liknande förbud är inte möjligt.

Men frågan är vilken verktygslåda vi egentligen har om situationen fortsätter att förvärras?

Argumenten mot ett förbud är starka. Det strider mot vår demokratiska tradition att inskränka föreningsfriheten utom när det gäller rent militära väpnade kårer.

Risken är uppenbar att nazisterna vid ett förbud bara går under jorden och försätter sin verksamhet, kanske ännu mer våldsamma. Dessutom sker en stor del av organiseringen och propagandan i dag på internet och är inte möjlig att reglera ens om man ville.

Nazistiska åsikter kan inte förbjudas, hur många lagar man än stiftar.

Eftertanke

Samtidigt måste riksdagen vara beredd att diskutera mer långtgående åtgärder om läget förvärras. Om Nordiska Motståndsrörelsen aktivt försöker förstöra nästa års val eller skruvar upp det politiska våldet behöver politikerna redan nu fundera på vad man ska göra.

Även om något liknande just nu inte är aktuellt i Sverige blir det intressant att följa utvecklingen i Finland efter förbudet.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism