Mejla

Karin Henriksson

Missbruket av pengar bland medelålders män

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vanliga människor tar den ekonomiska krisen på allvar. En majoritet av svenskarna är beredda att gå ner i lön för att rädda jobben.

De flesta skulle till och med sänka lönen för att rädda jobbet åt en kamrat.

Lojaliteten är störst bland arbetarna, därefter kommer tjänstemännen.

Direktörerna är inte tillfrågade, men det­behövs inte för deras inkomster kommer att redovisas i vårens alla årsredovisningar.

De sänker inte lönen.

I går gjorde Volvo en stor nyhet av att de inte tänker höja direktörernas bonusar. ­Observera att man inte avstår från bonusar, styrelsen gör bara ett nummer av att inte föreslå en höjning.

För Volvos vd Leif Johansson lär det inte ­spela någon roll om han får 50 eller 60 procent i rörlig lön, med en grundlön på 12,3 miljoner kronor om året är han så att säga ekonomiskt oberoende. Han lade säkert undan en slant redan i fjol, då han plockade ut totalt 20,2 miljoner.

Leif Johansson lägger pengar på hög medan 16?255 personer har varslats från Volvo, varav drygt 7?000 i Sverige.

SSAB:s vd Olof Faxander får 6,7 miljoner kronor i bonus för 2008. Plus 4,7 miljoner i lön.

Tusen arbetare får sparken från SSAB, men Faxander ska ha ut sina miljoner.

Solidariteten är minst bland dem som tjänar mest.

Missbruket av pengar har spritt sig till de statligt ägda AP-fonderna. I går kväll ­avslöjade SVT:s Uppdrag granskning AP-fonderna bonusprogram. Med finansminister ­Anders Borgs goda minne har risktagande ­belönats. AP-fonderna satsade på aktier i banker och ­finansinstitut och därmed blev fjol­året det sämsta i fondernas historia med förluster på närmare 200 miljarder kronor.

Anders Borg säger att han ska se över ­bonusreglerna. Men vad hjälper det pensionärerna, som nu får betala med sina pensioner?

Marknadsmässiga löner, säger SSAB:s ­styrelseordförande Sverker Martin-Löf. Man undrar dock vilken marknad det är som just nu ropar efter bortskämda svenska direktörer och finansmän.

Många av dem tjänar så mycket att de aldrig kan göra av med sina pengar. De lägger pengarna på hög för att kunna mäta sig med sina kolleger. Störst hög vinner. De är medelålders män i mellangrå kostymer, men de beter sig som småpojkar som mäter sina … Ja, ni vet vad.

När IF Metall nu gått med på minskad arbetstid och lön borde även deras chefer ­reflektera över läget. Ja, de kanske till och med kan studera orsakerna till krisen. För i jakten på bonusar lånade de amerikanska bolånehajarna ut pengar till folk som inte hade råd. Här hemma var det finansmännen på Carnegie som tog risker för snabba pengar. På AP-fonderna spelade man bort pensionspengarna medan Anders Borg satt bredvid och såg på.

Med den egna vinningen för ögonen är det lätt att stirra sig blind på nästa kvartal. Nu visar de svenska arbetarna att de tänker hålla ut. När ska direktörer och finansmän visa prov på samma uthållighet?

Av: 

Karin Henriksson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell