C säljer sin själ

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

5 februari 2009. Centern brukade tidigare tala om decentralisering. Elkraften skulle komma från många olika, helst förnybara, källor i hela landet. Nu tycks Maud Olofsson vara på väg att överge partiets linje även i denna fråga. Partiet förlorar ännu en bit av sin själ. Vad säger kommunpolitikerna när Centerns partidagar börjar i Visby i morgon?

Stor utvecklngsmöjlighet

Centerpartiets omprövning av kärnkraften är ännu ett steg i förvandlingen till storstadsparti. Ett av många skäl mot reaktorerna har varit att tekniken är storskalig och centraliserad till ett fåtal platser. Det ökar sårbarheten och är dåligt för den regionala utvecklingen.

Att planera för nya reaktorer skulle drabba biobränslena, som annars är en stor utvecklingsmöjlighet för landsbygden. Det räcker inte med höjda mål för förnybar energi, kärnkraften kommer att dra undan marknaden genom stora elöverskott till låga priser.

Det gamla bondepartiet har förändrats. Nu är det storstäderna som är det trendiga. Med Stureplanscentern som flaggskepp ska bilden av knätofsar suddas ut. Medelklassen i städerna är den nya prioriterade väljargruppen.

Under tiden tar regeringen en rad beslut som försämrar villkoren utanför de stora städerna. Omläggningen av fastighetsskatten gynnade främst välbeställda villaägare i Storstockholm, inte Centerpartiets trogna väljare i Ångermanland.

Slår hårt mot glesbygden

Nedskärningarna av a-kassan och de hårda tagen mot sjuka slår särskilt hårt i glesbygden, där de nya jobben är svåra att hitta. Samhällsservicen blir sämre när statliga myndigheter lägger ned sina kontor, utan att Centerpartiet ingriper.

Ändå har vi inte sett de fulla effekterna av regeringens politik.

Många landsting, inte minst i Norrland, varnar för effekterna av Vårdval Sverige. Regeringen vill tvinga landstingen att ge skattepengar till privata vårdcentraler, utan någon möjlighet att säga nej till etableringen. Landsting som redan har ansträngd ekonomi måste spara in på vårdkvaliteten på landsbygden, när pengarna framför allt går till nya läkarmottagningar i de större städerna.

Svårt hålla emot Moderaterna

Alliansen sköt upp större reformer av skatteutjämningen, men Moderaterna i storstäderna har knappast gett upp. Dagens opinionsmässigt svaga Centerparti kan få svårt att hålla emot nästa gång Moderaterna trycker på för att minska pengaströmmarna från rika till fattigare kommuner.

Centerpartiet lever farligt. Partiledningens fokus på storstäderna minskar stödet från kärnväljarna. SCB:s mätning i november gav bara 5,9 procent, två procentenheter mindre än i valet.

Att sälja sin själ för makten kan bli katastrofalt i längden.

ME

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN