MISSTAGET

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP
MINISTRARNA Här skakar statsminister Fredrik Reinfeldt hand med Lettlands tidigare premiärminister Ivars Godmanis. Sedan de baltiska ­länderna fått medlemsskap i EU har Östersjöregionen blivit en tillväxtregion där Sverige bär ett stort ansvar.

25 APRIL 2009. Nästa vecka har det gått fem år sedan Estland, Lettland och Litauen blev EU-medlemmar. Både socialdemokratiska och borgerliga svenska regeringar har hjälpt de baltiska länderna från Sovjetunionens diktatur till demokrati och höjd levnadsstandard.

Det ger Sverige trovärdighet i Baltikum, men också ett särskilt ansvar. Under det senaste decenniet har ekonomierna flätats ihop. Östersjö­området har blivit en tillväxtregion där svenska banker varit snabba att expandera.

Palatsen skakar

Nu skakar bankpalatsen. Den ekonomiska krisen har fört Lettland till ruinens brant och tvingat landet att söka stöd från valutafonden IMF, som just nu håller sitt årsmöte. Även Estland och Litauen har stora problem, men det är Lettland som snabbast närmar sig statsbankrutt. Finans­ministern Einars Repse vädjar till IMF att mjuka upp kraven på landet något och betala ut de lån som Lettland desperat behöver.

Många letter är ursinniga på landets politiska elit. Korruptionen är utbredd och förtroendet för partierna lågt. Lettlands marknadsliberala reformer och sänkta skatter har inte följts av tillräckliga sociala reformer och kontroller av finansinstitut.

Skräckläsning

Svenska banker har också ett ansvar. Swedbanks katastrofsiffror är skräckläsning för spararna här, men ännu värre är det i Baltikum. Där blåste bank­direktörerna upp de enorma lånebubblor som nu spruckit. Inget vet hur många miljarder krisen kommer att kosta.

Hittills verkar alliansregeringen mest bry sig om konsekvenserna för SEB och Swedbank. IMF:s Östeuropachef har berättat för Svenska Dagbladet hur regeringen försöker stoppa en devalvering i Lettland av hänsyn till de svenska bankerna. Ändå anser experter att det dogmatiska försvaret av valutakursen slår ut den lettiska industrin.

Anders Borg ställer brutala krav på löntagare och pensionärer. Tillsammans med övriga finansministrar i EU manar han regeringen i Riga att sänka lönerna för lärare och vårdpersonal.

Den svenske finansministern säger till sina lettiska kollegor att de måste uppfylla IMF:s sparkrav, enligt uppgifter till TT. Detta trots att många bedömare menar att Lettland omöjligen kan minska sitt budgetunderskott till 5 procent av BNP, som IMF kräver.

Kan bli katastrofalt

Anders Borgs snäva perspektiv är farligt både för svensk ekonomi och för säkerheten i Östersjöområdet. En ekonomisk och politisk kollaps i Lettland skulle fördjupa krisen även här. Det går dessutom inte att utesluta större motsättningar mellan de olika språkgrupperna i Lettland, något svensk ­utrikespolitik länge försökt hindra.

Finansministerns misstag kan bli katastrofala. Det största ansvaret ligger ändå hos Fredrik Reinfeldt, som låtit en avgörande säkerhetspolitisk fråga hanteras enbart från finans­departementets perspektiv.

ME