Ledare

Reinfeldt offrar rätt heliga kor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Stackars Reinfeldt, kan jag inte låta bli att tänka när jag läser Dagens Nyheters ledarsida.

Den liberala tidningen skällde i går ut den moderate statsministern efter noter. DN menade att Reinfeldt ”offrar viktiga principer” för ”snabba väljarklipp” och yrade om ”heliga kor”. Rentav ”heliga kor” som stats­ministern ”offrar” på ”populismens altare”. Dessa ”heliga kor” var i tur och ordning: värnskatten, AP-fonderna och Las.

–?Muh!

Liknande tongångar har hörts från Svenska Dagbladets ledarsida. PJ Anders Linder har regelbundet gnällt över att regeringen inte vågar motivera sina åtgärder av ideologiska skäl:

–?Titta, titta, nu högervrider vi Sverige! Och det är väl en jäkla tur för PJ Anders Linder att Reinfeldt inte lyssnar på honom. Då hade Moderaterna åkt ut ur Rosenbad med huvudet först.

DN anklagade i går statsministern för att ­vara ”skattekramare”, Reinfeldt har i själva verket sänkt skatten med 85 miljarder. Det är ingen ”kram”, snarast ett permanent hugg. Det går att sänka skatten så mycket mitt i en högkonjuktur (även om det knappast var ekonomiskt vettigt). Att däremot höja den med motsvarande under de år vi nu har framför oss – det är något helt annat.

Ibland vill man bara ropa till den renläriga borgerlighetens försvarare:

Kom igen! Reinfeldt är den mest framgångsrika moderat ni någonsin haft! Han har sänkt skatten med 85 miljarder, försvagat fackföreningsrörelsen, sabbat A-kassan, öppnat upp för en låglönemarknad i Sverige och han har lyckats göra allt detta utan att tappa sitt väljarstöd! Vad mer begär ni? Han har gjort detta på knappt tre år. Och till skillnad från er är han intresserad av att vinna ett val till.

De nya moderaterna har fattat att ett långsiktigt politiskt projekt måste ha som ambition att definiera den politiska mitten. Och de har fattat att det är deras väljarbas som främst använder sig av de välfärdstjänster som mer renläriga moderater vill skära ned i. Grattis! Svensk borgerlighet lyckades länge vara världens kanske mest misslyckade politiska rörelse, nu har den skakat fram ett alternativ.

Men istället surar ni över de där 125 kronor ni betalar i värnskatt varje månad på månadslönen på 45 000 kronor. En stilla undran är om det inte är värt den mer långsiktiga högervridning som Reinfeldts politik åstadkommer? Är det inte det ni vill ha?

Gnället från den renläriga borgerligheten är ungefär lika konstruktivt som när vänsterdebattörer av den konservativa skolan ­maler fram sina dolkstötslegender om hur socialdemokratin sålde ut folkhemmet. Det är politiska besvärjelser. Det betyder ingenting. Ingenting i bemärkelsen att det inte finns något intresse av att göra vad som funkar. Ett intresse av att ta makten och använda makten. Vilket i slutändan är vad politik handlar om.

Principer utan makt är meningslöst. Det omvända: makt utan principer är förstås än mer skrämmande. Konsten är att hitta en balans.

Reinfeldt är ganska bra på det. Det är det som är problemet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Katrine Marçal

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal