Mejla

Jonna Sima

E-cigaretter är dagens alkoläsk

Säljs in med seriefigurer och fruktsmak

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Användarna av e-cigaretter kallas ibland "vejpare" efter engelskans vapour.
Användarna av e-cigaretter kallas ibland "vejpare" efter engelskans vapour.

LEDARE

Mina farföräldrar rökte mer eller mindre ihjäl sig. Deras kol, hjärtinfarkt och rethosta var knappast glamorös, ändå tyckte jag att det såg coolt ut att röka när jag var yngre. Cigaretten symboliserade frigörelse, intellektuellt svårmod och rockstjärneliv.

Nästan alla rökte, åtminstone ibland, och att gå ut på restauranger eller klubbar innebar att dränkas i cigarettrök och få brännmärken på sina kläder.
Som tur var hade vi modiga politiker som genomförde impopulära rökförbud och på ganska kort tid var något man tidigare sett som självklart plötsligt helt otänkbart i offentliga miljöer.

Att det har dröjt ända till 2019 tills vi fick ett rökförbud på uteserveringar är rätt obegripligt. Rökning tar fler liv än vad trafikolyckor, narkotika och självmord skördar tillsammans.

Men framför allt är det rätt otrevligt att utsättas för passiv rökning mot sin vilja.

E-ciggen som subkultur

När vi nu till sist också har fått ett rökförbud på uteserveringar borde vi väl kunna fimpa cigaretten på historiens skräphög?
Tydligen inte eftersom nya generationer ideligen köper cigaretternas fejkimage av glamour och världsvana.

Men många unga i dag väljer bort traditionella cigaretter för e-cigaretten. Det har till och med blivit något slags subkultur. Användarna av e-cigaretter kallas ibland "vejpare" efter engelskans vapour.

Att "vejpa" ser knappast filmstjärnelyxigt eller författarsvårt ut, snarare liknar det att boffa på en tändare i trettio minusgrader när andedräkten står som skorstensrök ur munnen.

I sociala medier läggs det upp bilder på rökringar och gigantiska rökmoln under hashtaggar som #vape och #vejpa.

Marknadsförs med söta smaker

Till skillnad från vanliga cigaretter kommer inte röken i e-cigg från bränd tobak utan från en vätska som förångas via ett "värme-element". Vätskan består ofta av så kallade bärarvätskor (glycering och/eller propylenglykol), olika smakämnen och i vissa fall nikotin.

E-cigaretternas smaksättningar har lyfts som en av de främsta anledningarna till att ungdomar vill testa att "vejpa". Marknadsföringen av smakerna har uppenbart en yngre målgrupp i sikte och påminner om när alkoläsken lanserades för tjugo år sedan.
Några av de vanligaste smaksättningarna är söta och fruktiga, som cola, jordgubbsmilkshake, fruktjuice och choklad. Knappast smaker som tilltalar en inbiten nikotinist.
Men framför allt är ångan inte ofarlig.

Kan skada lungor

Ny svensk forskning visar att smaktillsatserna innehåller en mängd partiklar och olika giftiga ämnen som kan ge skador på bland annat lungorna. Och e-cigg med nikotin ger precis samma skada på kärl och hjärta som vanliga cigaretter.
Men medan cigarettpaketen i dag ser ut som skräckbilder från en hospiceavdelning fortsätter e-ciggen att krängas med hjälp av barnsliga seriefigurer och godissmaker.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

SD:s drömland inför slavlöner

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Rökning

Rökförbud

Nikotin

Tobak