Israels attack väcker avsky

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

30 DECEMBER 2008. Natten till måndagen dog sex palestinska barn i Israels bombanfall mot Gaza, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP. I går fortsatte bomberna att falla.

Antalet palestinska döds­offer i Gaza översteg på måndagen 300, vilket gör de israeliska attackerna till de blodigaste sedan sex­dagarskriget 1967. Den återkommande raketbeskjutningen mot Israel från den av Hamas kontrollerade Gazaremsan fortsatte under helgen.

I går, samtidigt som israeliska trupper formerade sig längs Gazas gränser, sa Israels försvarsminister Ehud Barak att landet nu är indraget i ett ”fullt krig mot Hamas”.

–?Den här operationen kommer att utvidgas och fördjupas så mycket som krävs. Vi gick i krig för att slå ett tungt slag mot Hamas och förändra situationen i söder, sa Ehud Barak.

Ingen överraskning

Den brutalitet och kyla som ligger bakom attacken mot Gaza, välplanerad och med ett stort antal civila offer, väcker avsky. Men attacken kommer inte som någon överraskning.

Hamas återkommande raketbeskjutning har blivit en allt svårare fråga för det regerande Kadimapartiet att hantera inför det kommande israeliska valet. Med krav på handling blir anfallet en logisk fortsättning på isoleringen av Gaza.

Sedan det islamistiska Hamas vann de palestinska valen 2006 har Israel utsatt den palestinska befolkningen för en kollektiv bestraffning. Blockaden har lett till en mycket svår fattigdom i det överbefolkade Gaza. Ett av motiven med isoleringen har varit att försvaga Hamas och stärka Fatah, som Israel ser som den enda möjliga parten i en fredsuppgörelse. En misslyckad politik som understöds av USA och EU som inte heller erkänt Hamas som valsegrare eller förhandlingspart.

Stärkte Hizbollah

Det är lätt att dra paralleller till Israels bombkrig mot Libanon 2006. Syftet var att försvaga Hizbollah. Resultatet blev det motsatta. Hizbollah har i dag ett starkare stöd hos den libanesiska befolkningen är före kriget. På samma sätt kommer attackerna mot Gaza att stärka de radikala krafter i arabvärlden som vill utplåna Israel, och det blir allt svårare för ledare som Egyptens Hosni Mubarak och Syriens Bashar Al Assad att motivera sina samtal med Israel för sin egen hemmaopinion.

Syrien meddelade i helgen att man avbryter fredsamtalen med Israel. Samtal som varit ett reellt hot mot såväl Hamas som Hizbollah eftersom de är beroende av stöd från Syrien.

Israel kommer att få betala ett högt pris för sitt krig, såväl i form av förlorat internationellt stöd, diplomatiska bakslag och framtida konflikter. Den säkerhet som Israel har rätt till är nu mer avlägsen än på länge.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.