Ledare

Säkerhet går inte att bomba fram

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

7 januari 2009. Befolkningen i Gaza fortsätter att huka undan raketer, artilleri och avancerande trupper. Den palestinska dödssiffran skrevs i går till över 600. Minst en fjärdedel är civila, många av dem barn. Vatten, mat och medicin är sedan länge slut. Befolkningen kan inte ens fly.

Internationella Röda Korset talar om en ”fullt utvecklad” humanitär katastrof. Vi bevittnar ännu en massaker.

Världens krav – vapenvila

Flygbombningar, attackhelikoptrar och tungt artilleri mot tätbefolkade områden kan bara beskrivas som terror.

Och det oavsett om motståndaren beskrivs som terrorist.

Gaza har legat under permanent bombardemang i elva dagar.

Världen kräver – med få undantag – vapenvila.

Den israeliska regeringen avvisar kraven. Målet är, enligt talesmän för den avgående premiärministern Olmert, inte längre en ny vapenvila.

Målet är att en gång för alla beröva Hamas möjligheter att skjuta de raketer som utgör anfallets officiella motiv.

För den israeliska regeringen – och också för fler arabiska regimer – tycks det betyda att permanent krossa organisationen.

I den uppgiften kan den israeliska regeringen tänka sig internationell hjälp. Skärpt bevakning av den Egyptiska gränsen, utländska trupp-er på plats i Gaza.

Ingen fred utan Hamas

En vapenvila måste övervakas av internationella trupper, sannolikt från EU och absolut med ett mandat från FN. Den måste också peka framåt, mot en fred, ett slut på den israeliska ockupationen och mot en oberoende och suverän palestinsk stat.

Just därför är Hamas en nödvändig del av den politiska processen. Isoleringspolitiken har varit ett misstag från början, ett ifrågasättande av det palestinska folkets rätt till självbestämmande.

Organisationen segrade trots allt, år 2006, i ett av de bästa val som genomförts i regionen. Israels angrepp stärker nu dessutom sannolikt stödet. Folkligt stöd, inte millitär styrka, gör en fred utan Hamas omöjlig.

Så länge den israeliska politiken, med bosättningar, blockader och bygget av muren, fortsätter kan omvärlden aldrig hjälpa landet att åstadkomma den säkerhet man nu försöker bomba fram.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mellanöstern

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mellanöstern