Ledare

Tydliga besked

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Äntligen är det slut på den oklarhet i regeringsfrågan som förföljt och skadat oppositionen

eniga Efter nästan en månad av samtal på partiledarnivå har Peter Eriksson, Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly kommit överens. Och det är vänsterpartiet som hittills verkat ha gjort de största eftergifterna.

Foto: LASSE ALLARD

8 DECEMBER 2008. Socialdemokrat-erna, vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att gå till val som en enad regeringskoalition 2010. Beskedet är välkommet. Äntligen är det slut på den oklarhet i regeringsfrågan som förföljt och skadat oppositionen.

Efter nästan en månad av samtal på partiledarnivå har Mona Sahlin,

Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly kommit överens. Vänsterpartiet har tvingats backa och accepterar nu de budgetregler som socialdemokraterna ställt som krav för ett samarbete: överskottsmål, budgettak och en självständig riksbank.

Ändrar inte uppfattning

–?Vi ändrar inte uppfattning, men vi accepterar dem. Det här är det pris vi är beredda att betala, sa Lars Ohly på söndagens presskonferens.

Socialdemokraterna och miljöpartiet har också knutit upp vänsterpartiet vid en gemensam budgetmotion våren 2010, vilket gör att Lars Ohly inte kommer att kunna gå till val på kraftigt höjda skatter. Vänsterpartiet ser ut att vara det parti som hittills gjort de största eftergifterna.

Var sitt valmanifest

Oppositionen kommer att gå till val med en gemensam regeringsplattform 2010, men partierna kommer ändå att ha var sitt valmanifest. Man pekar ut tre kriser som man menar att politiken måste inriktas på att lösa: jobbkrisen, klimatkrisen och ”otrygghetskrisen”. Grunden för regeringsplattformen ska läggas av fem arbetsgrupper som nu ska utses. Förhoppningsvis gör man inte om den borgerliga alliansens misstag och lägger fast politiken så hårt att man inte kan agera när verkligheten förändras.

De fem arbetsgrupperna ska ta fram en gemensam politik för:

Jobb och ekonomi.

Klimat och miljö.

Välfärd och rättvisa.

Storstadens utmaningar, att motverka segregation och växande klyftor.

En rättvis och hållbar värld.

Sannolikt kommer den sista arbetsgruppen att ha den svåraste uppgift-en. Fram tills nu har fokus ofta hamnat på oppositionens problem att komma överens om den ekonomiska politiken. Men i synen på utrikes- och säkerhetspolitiken står man ännu längre ifrån varandra.

”Vi har störst erfarenhet”

Mona Sahlin var i går noga med att betona att det är en socialdemokratiskt ledd regering som söker väljarnas stöd.

–?Jag är hyfsat säker på att vi kommer vara det största partiet. Vi är också det parti med störst erfarenhet av regeringsarbete, sa Mona Sahlin.

Den djupa ekonomiska krisen gör att kraven ökar på politiker att ge tydliga besked. Det gav socialdemokrat-erna, vänsterpartiet och miljöpartiet i går. Väljarna kommer att ha två tydliga alternativ 2010.

JJ

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik