Stoppa nya ”Jasprojektet”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SVINDLANDE UTSIKTER Beslutet att satsa på ett nytt stridsflygplan efter Jas (bilden) riskerar att starta en ny miljardrullning. Trots försvarsminister Leni Björklunds besked att planet inte behövs. Bilden är ett montage.
Foto: KATSUHIKO TOKUNAGA /URBAN ANDERSSON
SVINDLANDE UTSIKTER Beslutet att satsa på ett nytt stridsflygplan efter Jas (bilden) riskerar att starta en ny miljardrullning. Trots försvarsminister Leni Björklunds besked att planet inte behövs. Bilden är ett montage.

Regeringen tar i dag beslut om att storsatsa på ett nytt, obemannat stridsflygplan, Neuron. Enligt TT anslås i ett första steg 750 miljoner för Saabs utveckling av det nya planet. Ett plan som det svenska försvaret inte behöver, enligt försvarsminister Leni Björklund.

Planet ska utvecklas i samarbete med bland andra kärnvapenmakten Frankrike som redan satsat 3 miljarder. Det nya planet beräknas bli nästan lika dyrt att köpa som Jas 39 Gripen.

I går varslade Saab 350 anställda i Linköping om uppsägning till följd av sjunkande orderingång. En händelse som ser ut som en tanke. Den svenska försvarsindustrin har länge vädjat om nya beställningar och hotat med kommande sysselsättningskris.

Regeringen effektuerar

ÖB Håkan Syrén flaggade redan vid den stora försvarskonferensen i Sälen i januari 2004 om att han ville omförhandla och senarelägga leveranser av Gripenplan för att skapa ekonomiskt utrymme för obemannade luftfarkoster och ledningssystem.

Nu effektuerar regeringen Saabs och försvarets beställningar.

Handläggningen av affären bär närmast drag av politisk kupp. Enligt TT informerades riksdagens försvarsutskott först i tisdags om planerna. Informationen kom så plötsligt att bara en tredjedel av utskottet kunde närvara och utskottet avsa sig då allt ansvar för beslutet.

Allan Widman (fp) avslöjade att försvarsminister Leni Björklund medgivit att försvaret inte har något operativt behov av planet utan att det ska utvecklas för att vidmakthålla det flygtekniska kunnandet hos Saab.

Regeringens klartecken för ett nytt miljardslukande försvarsprojekt, ett stridsflygplan, har katastrofala likheter med Jasprojektet. Även Jas utvecklades i ”förtid” av sysselsättningsskäl och på grund av Saabs behov av order för att behålla sitt flygtekniska kunnande. Viggen var då fortfarande fullt stridsdugligt. Ska historien upprepas?

Jas 39 Gripen är i dag världens modernaste stridsflygplan. Jas har kostat skattebetalarna 106–110 miljarder kronor. Ett bestyckat plan kostar runt 500 miljoner. Regering och riksdag har beställt 204 plan till försvaret som i dag anses ha behov av 60–80 plan som beräknas ha en livslängd på 40 år. De svenska kraven på modernitet verkar vara högst i världen.

Huvudlöst projekt

Sveriges försvar är i dag halverat, hälften av alla anställda, värnpliktiga och fredsförband har bantats bort. Trots det kostar försvaret lika mycket som 1990, 40 miljarder om året. Jas-projektet är den enskilt största orsaken till att kostnaderna inte minskat och drar 40 procent av de totala materielkostnaderna.

Nu är regeringen på väg in i ett nytt svindlande mångmiljardprojekt som likt Jas riskerar att bli ett ”sjävspelande piano” där beställningar och kostnader inte går att avbryta på grund av givna löften, behov av jobb, kontrakt och redan investerade miljoner och miljarder.

Detta är huvudlöst. Riksdagen måste sätta stopp för projektet.

LA

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.