Ängsligt LO viker ner sig

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förr och nu Drömmen om en jämställd föräldraförsäkring får skjutas på framtiden. Opinionsvindarna blåser, LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sätter upp ett känsligt finger i vädret och väljer att vika sig för opinionen.
Foto: AFTONBLADET
Förr och nu Drömmen om en jämställd föräldraförsäkring får skjutas på framtiden. Opinionsvindarna blåser, LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sätter upp ett känsligt finger i vädret och väljer att vika sig för opinionen.

Socialdemokraternas partikongress börjar på lördag. Föräldraförsäkringen blir den stora stridsfrågan. Missnöjet med partistyrelsens beslut att säga nej till fler pappamånader är stort.

Kan ”skada partiet”

LO har tidigare krävt en tredelad föräldraförsäkring med fem månader var till mamman och pappan. Nu meddelar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin att tiden inte är mogen. Hon har inte ändrat uppfattning men säger att ett splittrat kongressbeslut om en delad föräldraförsäkring kan ”skada frågan” och ”skada partiet” i valrörelsen. Opinionen mot en individualisering är ju stor.

Det är en sak att folk som inte vill dela föräldraförsäkringen hänvisar till opinionen. Det är mycket enklare än att argumentera för en konservativ familjesyn där kvinnan tar det största ansvaret för hem och barn.

Men att LO:s ord­förande, som fram tills nu klarat diskussionen om jämställdheten utmärkt, plötsligt viker sig för ”opinionen” är märkligt.

Särskilt som LO samma dag har presenterat ännu en rapport om arbetarkvinnornas hårda villkor på arbetsmarknaden. De tvingas ofta jobba deltid på otrygga anställningar. Allra mest utsatta är de unga kvinnorna.

Självklart skulle en delad föräldraförsäkring, som innebar att män och kvinnor delade mer lika på hemarbetet, förbättra jämställdheten i arbetslivet. Lundby-Wedin borde sätta troheten till sin övertygelse före troheten till partiet.

Vill ha jämställdhetsbonus

TCO svajar lika betänkligt som LO. Ordföranden Sture Nordh har sagt att föräldraförsäkringen egentligen borde individualiseras, eftersom socialförsäkringar är individuella. Men nu går inte det, för opinionen är emot. Så då vill TCO hellre ha en jämställdhetsbonus, alltså högre ersättning åt föräldrar som delar lika på ledigheten. Samt någon mer pappamånad.

Allt prat om ”opinionen” missar målet. Opinionen ser olika ut i olika grupper. Även om motståndet mot en individualisering överlag är stort, är stödet för kvotering störst bland unga upp till 29 år. Delad föräldraförsäkring är en generationsfråga, därmed en framtidsfråga. Partier och fackförbund som pratar om vikten av jämställdhet men som inte vågar röra föräldraförsäkringen ifrågasätts av unga människor som otåligt väntar på förändring.

Större förtroende

S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul och SSU:s ordförande Anna Sjödin arbetar vidare för att parti­kongressen ska rösta för att dela på föräldraförsäkringen. ”Vi kan inte bara springa efter opinionsvinden utan måste också driva frågor vi tror på. Vi vill ha makt att förändra, inte makt för dess egen skull”, säger Pekgul.

Ett sådant förhållningssätt till politiken inger betydligt större förtroende än LO:s ängsliga ”vi vill men vi vågar inte”.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.