Mejla

Daniel Swedin

Ingen integreras av sänkta löner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Integrationen har havererat. Det enda som biter är sänkta löner och urholkad välfärd för människor som inte är födda här.

Så där låter det, dag ut och dag in, från de svenska högerpartierna. Det är lätt att förstå den frustration konsulten Paulo Silva gav uttryck för när han i helgen twittrade följande:
”Provocerande att som utrikes född och företagare, som skapar högkvalificerade jobb åt svenskar, stämplas i generaliserande ordalag som problem och kostnader av M-politiker som varit offentligt försörjda nästan hela livet”.

En femtedel av Sveriges befolkning - drygt två miljoner - har utländsk bakgrund. Har Sverige misslyckats med integrationen av alla dessa människor? Nej.

Nyanlända hittar jobb snabbare

I går kom nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att arbetslösheten bland människor födda i Sverige nu är 4 procent. I vissa åldersgrupper är arbetslösheten noll. Bland utrikesfödda däremot är arbetslösheten 21 procent, men det har skett en tydlig förbättring de senaste månaderna. Vi ska inte underskatta konjunkturen, men enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén har regeringens reform med extratjänster i välfärden - bra jobb med schysta villkor - gjort skillnad för nyanlända.

För några veckor sedan kunde dessutom Statistiska centralbyrån rapportera att tiden för att etablera sig på arbetsmarknaden nästan har halverats sedan 2007. I dag har varannan nyanländ etablerat sig på arbetsmarknaden efter fem år. En statistisk jämförelse av den danska motsvarigheten till SCB visar att Sverige lyckas bäst i Skandinavien med arbetsmarknadsintegration av invandrare från länder utanför EU på lång sikt.

Det betyder inte att vi ska vara nöjda. Det betyder att det som gjort - och gör - svensk integration förhållandevis framgångsrik aldrig varit högerns politik för ökande klyftor.

Framgången bygger på en välfärdsmodell där alla är med på samma villkor och en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Att vi jobbar till 75 räcker inte Kristersson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Arbetsmarknadspolitik

Arbetsförmedlingen

Politik

Välfärd

Integration

Arbetslöshet