Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Politiska beslut bakom sjukförsäkringshaveriet

Tilltron skadas när Försäkringskassan nobbar sjuka

När Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler i våras fick sparken hymlades det inte om orsakerna. Regeringen tyckte att myndigheten varit alltför nitisk i sin jakt på sjukskrivna.

Den nya generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson skulle sätta individen i fokus och förbättra samarbetet med framför allt Arbetsförmedlingen.

Inspektionen för socialförsäkringen har utvärderat Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringen. Rapporten är en förödande uppgörelse med hur ett av våra trygghetssystem fungerar.

Samma regler

Dagens försäkringskassa har i stort sett arbetar efter samma regler sedan starten år 2005. Det hindrar inte att det politiska uppdraget förändrats vid åtminstone två tillfällen, år 2012 och år 2016.

År 2012 ville den borgerliga regeringen öka förtroendet för Försäkringskassan, och det gjorde det faktiskt. Samtidigt steg sjuktalen, sannolikt eftersom handläggarna ibland hellre valde att fria än att fälla.

År 2016 krävde den rödgröna regeringen att rättssäkerheten skulle hamna i fokus. Men framför allt att kostnaderna skulle sänkas och sjuktal tvingas tillbaka. Sjuktalen sjönk, liksom kostnaderna. Men det gjorde förtroendet för myndigheten och välfärdssystemet också.

Tilltron tar skada

I rapporten från Inspektionen för socialförsäkringen talas det om äventyrad rättssäkerhet och en risk att tilltron för hela systemet skadas.

Politiskt finns det minst två slutsatser att dra.

För det första att det är svårt att behålla förtroendet om det stora målet är att spara pengar. En försäkring som nekar sjuka människor deras försörjning förtjänar inte respekt.

För det andra att politiker inte kan skylla ifrån sig ansvaret för de signaler de skickar ut. När svensk myndigheter får ett uppdrag kommer det att påverka hur de arbetar, och uppdraget att spara pengar i sjukförsäkringen kom från den rödgröna regeringen.

Det bidrog till att skapa missnöje, och till ett valresultat vi nu tvingas leva med i fyra år.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.