Mejla

Eva Franchell

Klart folk blir förbannade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En cowboy i ledningen förutsätter ett kansli som kan dra i tömmarna

Här har folk betalat halva lönen i hyra medan Håkan Juholt sluppit undan. Socialdemokraternas partiledare med 144 000 kronor i månaden har med sin sambo kunnat bo gratis i sin Stockholmslägenhet.

Och medan vanligt folk är livrädda för att komma efter med hyran, tror Håkan Juholt att han kommer undan med att betala in hyresskulden i efterskott. Han säger att han inte kände till reglerna, men det är knappast något en vanlig människa kan hävda.

Blankettångest

Varje år polisanmäls ett par hundra svenskar för att de fuskat med bostadsbidrag och bostadstillägg. Därför är det rimligt att också Håkan Juholts riksdagsbidrag har polisanmälts.

Allt annat skulle ha uppfattats som orättvist.

Många svenskar är rädda för att göra fel, de får blankett-ångest och oroar sig för att de inte fyllt i kolumnerna korrekt när det gäller a-kassan, sjukförsäkringen, föräldrapenningen eller studielånet.

Alla vet att den som gör fel kan åka dit, åtalas och fällas. Det är därför människor ägnar så mycket tid åt att läsa igenom alla regler och instruktioner trots att de kan vara både tråkiga och svårbegripliga. Och om Håkan Juholt ändå tyckte att regelverket var för knepigt hade han till skillnad från andra dessutom en hel stab som kunde ha hjälpt honom att tolka texten.

Partiet borde ha lärt sig

En cowboy i ledningen förutsätter ett kansli som kan dra i tömmarna. Som kan reglerna och kontrollerar kvittona.

Något borde partiet ha lärt sig av Tobleronen.

Vad visste valberedningen med Berit Andnor i spetsen? Kontrollerade inte hon sådana här självklara uppgifter. Eller var hela riksdagsgruppen så förblindad av bidrag och traktamenten att de inte såg det mest uppenbara?

I går kväll debatterade allianspartierna med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i SVT:s ”Agenda”. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna hoppade av debatten för att de inte ville stå bredvid Sverigedemokraterna.

Trots avhoppet är det Socialdemokraterna och Håkan Juholt som fortsätter att toppa alla nyhetssändningar och frågan är vad som egentligen är värst?

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell