Knatteidrotten hotas av M – igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ryggar för problemen När samhället drar sig undan ansvaret för knattefotbollen drabbas det arbetande Sverige.
Foto: Foto: JÖRGEN APPELGREN
Ryggar för problemen När samhället drar sig undan ansvaret för knattefotbollen drabbas det arbetande Sverige.

Idrottsnämnden i Stockholm ska spara 26 miljoner kronor. Det bestämde den moderata majoriteten i veckan. Knappt hälften, 10 miljoner, hämtas från stödet till föreningslivet och ungdomsidrotten.

Nu i högkonjunkturen borde idrottsklubbarna själva samla in pengar, tycker idrottsborgar­rådet Regina Kevius. ”Skaffa extern finansiering”, säger hon i Svenska Dagbladet.

Kevius såg lite rädd ut när hon intervjuades av SVT:s regionala nyheter.

En riktningsvisare

Kanske är det inte så konstigt. Det är trots allt inte varje dag som Svenska Dagbladet kallar moderat politik för självmål, ens på sportsidorna.

Stockholm och Stockholms län är ett moderat skyltfönster. Här för partiet den politik som de mer städade nymoderaterna på riksplanet ännu inte kan marknadsföra. Besparingarna på föreningslivet – och på den fria kulturen – kan med andra ord tolkas som en riktnings­visare. Det är åt det hållet vi är på väg.

Kanske bekymrar det äldre och minnesgoda moderater. För även om Regina Kevius knappast kommer ihåg det har faktiskt stödet till ungdomsidrotten spökat för partiet tidigare.

I valrörelsen 1985 blev det moderata förslaget att dra ner föreningsstödet ett av Social­demokraternas bästa argument. ”Du vill ta bort stödet till knattefotbollen”, sa Olof Palme till Ulf Adelsohn. Och moderaterna förlorade.

De rubriker beslutet i Stockholms idrottsnämnd skapat handlar om dödsstötar, dråpslag och ruin. Oppositionen är rasande, och idrottsorganisationerna förtvivlade.

Slår hårt mot föreningar

Men framför allt har besparingen – och borgarrådets antydan att klubbarna inte anstränger sig för att skaffa egna pengar – upprört föräldrar och ideellt arbetande ledare. Människor som lägger ner dagar och veckor för att göra det möjligt för flickor och pojkar att idrotta. Som skjutsar och säljer ­lotter, och som väldigt sällan ser prov på samhällets uppskattning.

Vanliga, hyggliga människor som jobbar, betalar sin skatt och som vill göra en insats. Det ­arbetande Sverige, som stats­ministern brukar säga.

Inte läst partihistorien

Där fanns det moderata problemet för 25 år sedan, och där finns det i dag. När samhället drar sig undan ansvaret för knattefotbollen är det just dessa människor som drabbas, precis som de drabbas när skolan försämras eller äldreomsorgen knäar under för lite resurser.

När knatteidrotten drabbas biter inte tal om låg skatt.

Om Regina Kevius hade läst på den moderata partihistorien hade hon vetat det.

Aftonbladet
Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN