Mejla

Daniel Swedin

De tror på vår tids undergångsvision

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I höst planerar Sverigedemokraterna att hålla en stor ­internationell konferens om ”islamiseringen” av Europa, avslöjar Makthavare.se. Inbjudna är partiets systerorganisationer från kontinenten.

Det är en ny sorts politisk ­rasism som samlas. Judehatet är nedtonat, islamofobin är överordnad. De kallar sig inte nazister, utan liberaler eller konservativa och finns i högerpopulistiska partier som PVV, Vlaams belang och Dansk folkeparti.

Rashat har ersatts av kulturhat.

Föreställningen att Europa islamiseras är tätt förknippad med ”Eurabien”, en konspirationsteori som i mitten av 00-talet populariserades av den brittiska författaren Bat Ye’Or. Teorin går ut på att OPEC-länderna under 70-talets oljekris tvingade de dåvarande europeiska ledarna att ingå ett hemligt avtal som skulle göra Europa muslimskt.

I avtalet ska Europa ha tvingats acceptera en hög invandring från muslimska länder i utbyte mot olja. Genom barna­födande ska muslimerna sedan bli tillräckligt många för att ta över kontinenten på riktigt. Demo­grafiska fakta som visar att ­födelsetalen bland invandrare från muslimska länder sjunker bryr man sig inte om.

Enligt konspirationsteoretikerna finns det nu en hemlig europeisk regering som tjänas av hela ”etablissemanget”, från Baroso och Reinfeldt till van Rompuy via mig själv och alla andra journalister.

Europas fall skyller man på sekulariseringen och feminismen. Välfärdsstaterna är konspirationsteoretikernas värsta skurkar: sociala skyddsnät och jämlikhetssträvanden sägs söva motståndet.

Det här är vår tids stora under­gångsvision, kärnan i denna fascism för vår tid.

Anders Behring Brevik ställde upp en paranoid världsbild där hela kontinenten är ockuperad och arbetarrörelsen är ockupationsmaktens kollaboratörer.

Under valrörelsen hetsade enskilda Sverigedemokrater om ”Allah ska med” och ”Mona Muslim”. En sammanställning som tidskriften ­Expo gjort visar att företrädare för Sverigedemokraterna delar världsbild med och i flera fall talar om islam och muslimer på samma sätt som Breivik.

På samma sätt tror de att Europa befinner sig i ett tusenårigt krig mot islam. På samma sätt inbillar de sig att ­islam är det största hotet mot den europeiska civilisationen.  På samma sätt ställer de upp på och sprider fantasin om ­”Eurabien”.

Anders Breivik trodde på allvar att han hade stöd för sitt massmord hos en tyst majoritet. Det måste chocka och förfära de Sverigedemokrater som köpt samma konspirationsteorier.

Men lika lite som al-Qaida kopplas fria från den militanta islamismens framväxt så kan inte terrorn i Norge kopplas fri från den nyrasistiska tankemiljön.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin