Mejla

Daniel Swedin

Olofsson avslöjar Reinfeldts bluff

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vi får leva med en statsminister som flyr sitt ansvar

Maud Olofssons besked är glasklart: Fredrik Reinfeldt visste om att Nuon-köpet skulle bli alldeles för dyrt.
Maud Olofssons besked är glasklart: Fredrik Reinfeldt visste om att Nuon-köpet skulle bli alldeles för dyrt.

Fredrik Reinfeldts slingrande i Nuon-affären blir allt mer märkligt ju längre affären tröskas i svenska medier. Att statliga Vattenfall pyntade 97 miljarder för det holländska energibolaget – trots att regeringskansliet visste att köpet var alldeles för dyrt - är allas fel utom hans.

Så statsministern har ömsöm skyllt på Vattenfalls styrelse, Socialdemokraterna och den tidigare näringsministern Maud Olofsson för affären som hittills kostat svenska folket 15 miljarder kronor.

– Jag tycker att de som fattade besluten ska redogöra för sina överväganden, sa Reinfeldt i förra veckan.

Det är inte alla som imponeras av statsministerns tricksande. Maud Olofsson, till exempel. I en intervju med Sveriges Radios i dag är hon glasklar: samtliga borgerliga partiledare hade fått information om att affären bedömdes vara på tok för dyr.

Får betala länge

Dessutom ska de övriga partiledarna - precis som Olofsson - ställt sig frågande till om affären skulle klara Vattenfalls avkastningskrav.

Men varken Reinfeldt eller Olofsson brydde sig om varningarna. Enligt Olofsson lät man köpet gå igenom eftersom det hade varit så jobbigt att byta ut styrelsen i Vattenfall. Det här är alltså samma Maud Olofsson som sa att staten inte skulle "spela monopol med skattebetalarnas pengar", fast då gällde det ett bilföretag i Västsverige förstås.

Svenska Dagbladet skriver i dag att Vattenfalls styrelse aldrig fick några signaler från statens ägarrepresentant om att priset för Nuon var upp emot 30 miljarder för högt.

Innan 2015 ska Vattenfall betala 28 miljarder till för Nuon. Köpet är nämligen inte betalt ännu. Det får vi leva med.

Vad vi också verkar få leva med är en statsminister som flyr sitt ansvar, skyller på andra, vägrar svara på frågor och blir ilsk när oppositionen ställer frågor.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin