Orkanen orsakas av USA:s farliga politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

USA:s politiska och ekonomiska centrum hotas av Sandy. Se det som ödets ironi att orkanen drar in sista valveckan.

Orkanen Sandy hotar att lamslå den amerikanska valrörelsen.

När en dryg kampanjvecka återstår är orkanen på väg in mot den amerikanska östkusten. Enligt prognosen kommer Sandy att slå till mot New York, Philadelphia och Washington i mitten av veckan.

Det är USA:s politiska och ekonomiska centrum som hotas - tala om ödets ironi.

66 dödsfall har redan rapporterats från Karibien. Under helgen har Sandy sedan ökat i styrka. Amerikanska medier gör redan jämförelser med den "perfekta stormen" 1991 då orkanen Grace slog sig samman med ett kraftigt oväder och krävde många människoliv. Eller med the New England hurricane som drog fram 1938.

Risken finns att Sandy möter en arktisk vind och då kan det bli frågan om århundradets värsta orkan.

Vita huset varnar östkustborna, de amerikanska väljarna hukar inför hotet och frågan är vad det innebär för valresultatet? I bästa fall väger det över till Barack Obamas fördel. Han har i alla fall talat om klimathotet och de uppvärmda haven som orsakar orkaner. Obama vill minska utsläppen av koldioxid.

Mitt Romney däremot, han säger att USA har 250 år av kol och varför skulle man inte använda den? Han driver med Obama, skrattar åt honom och säger att han själv inte är med i det här racet för att sänka havsnivåerna och hela planeten.

Till skillnad från många av hans partikamrater förnekar Mitt Romney inte klimatförändringarna. Han anser dock att så länge Kina och Indien inte vill reglera sina utsläpp så behöver inte USA göra något heller. Ett sandlåderesonemang i den högre skolan.

I USA har klimatskeptikerna dessutom vunnit terräng. Klimatet har hittills inte varit någon stor valfråga. I värsta fall blir det nu klimatet själv som slår tillbaka i form av stormar, regn, blöt snö, översvämningar och nerfallna träd.

President Obama återvänder till Washington på tisdag morgon. Han kommer att följa Sandys utveckling från Vita huset och kan ha en fördel av att vara den som tar ansvar. Men han kan också bli den som får skulden om infrastrukturen bryter samman. Tunnelbanan i New York stängs till exempel av redan i kväll på grund av den annalkande stormen.

Obama måste visa närvaro för att undvika den kritik som riktades mot George Bush efter Katrina 2005.

Mitt Romney tvingas också att ställa in delar av sin kampanj. Till skillnad från presidenten kan han dock fortsätta att fokusera på valet.

Det är Halloween i USA och medierna har redan döpt skräckstormen till - Frankenstorm. En riktig valrysare.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.