Mejla

Irene Wennemo

Kommandoran bor på Caymanöarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi måste kunna lita på att de som driver vårdverksamhet inte tjänar pengar på att undanhålla oss det vi har rätt till. Om det dyker upp en Kommondora ska vi förhindra att hon skickar vinsten till Caymanöarna. OBS: BILDEN ÄR ETT MONTAGE:
Vi måste kunna lita på att de som driver vårdverksamhet inte tjänar pengar på att undanhålla oss det vi har rätt till. Om det dyker upp en Kommondora ska vi förhindra att hon skickar vinsten till Caymanöarna. OBS: BILDEN ÄR ETT MONTAGE:

En av de ondaste romanfigurerna i hela svenska barnbokslitteraturen är Kommandoran i ”Emil i Lönneberga”. Hela julafton satt hon uppe på sitt vindsrum med ett tänt grenljus på bordet och åt korv och palt och skinka och saffranskusar. Allt medan man nere i fattighuset satt och grät och bara hade lite salt sill att äta.

En moralisk fråga

Det finns nog inte någon som tänkt att det minsann krävs ekonomiska drivkrafter – i form av paltbröd – för att något av de intagna hjonen skulle vilja bli fattighusföreståndare. Eller att så länge kvaliteten för fattighjonen inte underskred en av socknen bestämd miniminivå så spelar det ingen roll vem som åt den goda julmaten. 

Att Kommandoran inte ska äta palten är helt enkelt en moralisk fråga. Det som var tänkt gå till fattighjonen ska användas till det – inte till något annat.

I Sverige har vi gjort tvärtom. I stället för att se till att kommuner blir bättre på att använda pengarna rätt har riskkapitalbolag som driver verksamhet bekostad med skattemedel hyllats som hjältar av politikerna. Detta trots att oerhörda belopp har försvunnit till skatteparadis

i mystiska skatteupplägg.

I dag visar en ny Sifo-undersökning som Aftonbladet gjort att det finns stöd för att förbjuda vinstutdelning i skatte­finansierad vård, skola och omsorg bland väljarna i alla partier.

Svenska politiker verkar ha trott att när många barn och ungdomar går i privata skolor och förskolor, när många gamla har privat äldreomsorg kommer svenska folket automatiskt gilla vinstdrivande verksamhet. Inget kunde vara mer fel.

Frågan om vinsterna handlar om mer än kvaliteten på de välfärds­tjänsterna vi själva konsumerar.

Det går inte att hantera vård, skola och omsorg på samma sätt som kommunens snöröjning. Det beror inte på att män kör plogbil och kvinnor vårdar äldre. Det handlar i stället om att om en slarvigt utförd snöröjning snabbt blir upptäckt av alla som ska ut i trafiken.

Illa nog med korven och skinkan

I äldreomsorg däremot är det många gånger svårt – till och med för anhöriga – att avgöra om vården är bra. På samma sätt är det i skola, förskola och sjukvård. När vi är i dessa sårbara situationer måste vi kunna lita på att de som driver verksamheten, inte tjänar pengar på att undanhålla oss det vi har rätt till. 

Att verksamheten inte är vinstdrivande är ingen garanti för att den blir bra. Men om det dyker upp en Kommandora ska vi i alla fall förhindra att hon skickar vinsten till Caymanöarna. Det är illa nog att hon äter korven och skinkan.

Det inser minsta småbarn.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN