Filippa Reinfeldt riskerar vården

Sålde ut Efter valet 2006 påbörjade Filippa Reinfeldt den senaste vågen av utförsäljningar av vården i Stockholms läns landsting.

20 JANUARI 2014. Vårdkrisen

”Sitter vid min mormors dödsbädd – i ett förråd pga platsbrist, med en handduk som filt då ­alla täcken är slut.. Hej 5:e jobb­skatteavdraget.”

Jenny Alversjö är nyhets­ankare på TV4. Hennes med­delande på Twitter för en vecka sedan bestod bara av drygt 20 ord. Men hjälplösheten är inte bara hennes, inte sorgen heller, och många kände igen sig.

Kallt svar från sjukhuset

Reaktionen från Danderyds sjukhus där Jenny Alversjös mormor vårdades var att lägga ut en bild av rummet på nätet för att försöka bevisa att hon ljög. Det är sterilt och kalt, längs väggarna står medicinskåp och teknisk utrustning staplad. ­Gardiner saknas, liksom tavlor, eller över huvudtaget något som ger ett personligt intryck.

Det finns något kallt i sjuk­husets agerande. Genom att ­berätta om sin maktlöshet och sorg på Twitter blev Jenny ­Alversjö plötsligt ett marknadsföringsproblem som måste hanteras.

Sjukhusets pr-avdelning ­beslutade sig uppenbarligen för att anfall är bästa försvar. Mot en sörjande anhörig.

Någonting har havererat i vår relation till varandra när det blir så här. Någonstans längs vägen har marknadens logik ersatt medmänsklighetens, till och med inom vården.

Nyliberalt experiment

När Filippa Reinfeldt på­började den senaste vågen av privati­seringar och utförsäljningar i Stockholms läns landsting efter valet 2006 blev vi ­varnade för just detta.

Sedan dess har landstinget fungerat som en nyliberal ­experimentverkstad. ”Vårdval Stockholm” är en av de största reformerna inom svensk sjukvård någonsin.

Resultatet leder tankarna till krisen i skolan. Mångfalden och valfriheten har ökat men det har inte förbättrat kvaliteten. ­Pati­enter får fortfarande ligga i korridorer, människor är ­rädda för att bli gamla. Sjuk­våden upplevs många gånger som otrygg.

Brist på långsiktighet

Ett exempel är förlossningsvården. Där finns för lite personal, och för få platser. I måndags fattades beslut om att en ny förlos­sningsklinik, BB Sophia, får öppna i mars. Även om det är bra med fler platser dränerar det befintliga BB på personal.

Bristen på långsiktighet är ­total.

Under februari och mars blir det större underskott på barnmorskor än vanligt vilket är ­extra olyckligt för dem som ska föda just då. Filippa Reinfeldts lösning är att personalen ska jobba övertid.

Stockholms läns landsting är Moderaternas skyltfönster och Filippa Reinfeldt är partiets ­ledande sjukvårdspolitiker. Det Moderaterna gjort i Stockholm, tänker de göra i hela landet. Om de får chansen.

Följ ämnen i artikeln