ÅSIKT

Vi fortsätter att registrera romer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LOUISE BILLGERT/TT
Belönades för sin kamp Rosa Taikon mottog nyligen Olof Palmepriset för ”sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter”, som motiveringen lyder.
LEDARE

27 januari 2014

Mänskliga rättigheter

Har romerna fått det bättre? ­Rosa Taikon har just har mot­tagit Olof Palmepriset och funderar över frågan. Rosa föddes 1926 och har om någon erfarenhet av den politiska utveck­lingen.

Under hela sitt liv har hon kämpat för romernas rättig­heter i Sverige. I fredags uppmärksammades hennes gärningar i riksdagen.

– Visserligen får våra barn gå i skolan och vi har för det ­mesta tak över huvudet, men jag tvivlar på om det verkligen har ­blivit bättre, svarar hon.

Offer för nazisterna

Rosa berättar om romer som nekas hyra bil på bensin­mackar. Om hyresvärdar som byter lås på lägenhetsdörren när de får reda på att hyresgästen är rom. Och så nämner hon polisens ­register som avslöjades i september förra året: 4 029 namn fanns i registret. Över tusen av dem var barn.

Hur är det möjligt att något sådant kan inträffa? Vad har barn att göra i ett polisregister? Är det per se kriminellt att vara rom i Sverige?

I dag är det den internatio­nella Förintelsens minnesdag. För 70 år sedan ägde den så kal­lade Zigenarnatten i Auschwitz rum. Samtliga fångar på lägrets ”­zigenaravdelning” avrättades. Därför kommer Forum för ­levande historia att ägna dagen åt att påminna om romerna som utsattes för nazisternas terror.

Sverige inget undantag

Vad har vi lärt oss av historien egentligen? Blickar man ut över Europa verkar historiekunskaperna inte ha hängt med in på 2000-talet. I många länder förespråkas nu särskilda regler och lagar för romer. Sverige ­utgör inget undantag.

Både socialdemokratiska ­politiker och moderater har bland annat rest förslag om tiggeri­förbud. Förra veckan skrev två folkpartister en debatt­artikel i Dagens Nyheter där de föreslog att Sverige ska skicka räkningen på socialtjänstkostnader för rumänska medborgare till Rumänien.

Förtjänar bättre

Både tiggeriförbudet och FP:s utspel är riktade mot ­romer, de allra fattigaste som tigger på gatorna har romsk bakgrund.

Europas historia är mörk. Hitler invaderade aldrig Sverige. Men det fanns register över romer som befann sig här och som hade kunnat användas av nazisterna.

Rosa Taikon var glad över ­priset, ett erkännande för hennes kamp. Men hon hade förtjänat att åldras i ett Sverige där ­registrering av romer tillhört det förflutna.

SOMAR AL NAHER

ARTIKELN HANDLAR OM