ÅSIKT

Barnbidrag eller Rut?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDREAS LUNDBERG
Vilka jobb skapas?  En satsning på barnomsorg och skola ger sysselsättning, men kanske inte just de jobb Almega hade tänkt sig.
LEDARE

Debatten om Rut har lagt sig. Gladast för det är nog Socialdemokraterna, frågan om hushållsnära tjänster höll på att bli en intern stridsfråga och sådana vill man inte ha i valrörelsen.

Mona Sahlin satte ner foten och sa att de rödgröna kommer att avskaffa Rut-avdraget när de kommer till makten. Nog så, fattigt folk ska inte subventionera städningen av Östermalmsvåningar.

En ny omgång av Rut-debatten riskerar dock att segla upp till helgen. Då dyker nämligen tjänsteföretaget Almega upp på det stora tillväxtmötet i Åre och som av en händelse kommer socialdemokraten och Rut-förespråkaren Mikael Damberg att delta på Almega-seminariet.

Maud Olofsson kommer också att vara där och det stora spinnet kommer som vanligt att handla om de stressade småbarnsföräldrarna.

Det är här de rödgröna har sin chans för även de kan se väljarnas behov och därmed stjäla debatten. Det finns så många bättre förslag för den som vill värna barnfamiljerna:

Stjäl debatten

Barnomsorgen måste anpassas efter dagens behov. Föräldrar jobbar sent, föräldrar jobbar natt. Dagis måste vara öppet när föräldrarna jobbar. Barngrupperna får inte vara så stora att personalen inte hinner med, barnen ska ha det bra på dagis.

Fritidshemmen har ofta helt enkelt försvunnit i de kommunala besparingarna. Nya fritidshem måste öppnas, även småskolebarnen behöver omsorg, mellis och hjälp med läxorna.

Fritidsaktiviteter för de äldre barnen har det också dragits ner på. Idrott, kultur och ungdomsgårdar där man bara kan hänga, det skapar trygghet för familjen och för hela samhället.

Skolan måste ha resurser så att varje barn kan utvecklas och få god undervisning i en trygg miljö. Eleverna behöver dessutom tillgång till skolsyster och kurator.

Bidrag till barnen

Det är ju så att när barnen har det bra, då mår också föräldrarna bra alldeles oavsett vilken socialgrupp de tillhör.

Maud Olofsson säger sig ju värna särskilt mycket om de som har det sämst, låginkomsttagarna och de ensamstående mammorna. Men, som den socialdemokratiska ideologen Anne-Marie Lindgren frågar sig: ”Är det skatteavdrag för hushållstjänster som bäst stöttar den fjärdedel av alla ensamstående föräldrar som lever under fattigdomsgränsen?”

Höjt barnbidrag är lösningen om man vill ge familjerna ekonomiskt stöd. Det är dyrt, höjt bidragsförskott eller påökning på flerbarnstillägget kan vara mindre kostsamma tillskott som ger ökad köpkraft.

En satsning på barnomsorg och skola skapar dessutom sysselsättning, men kanske inte just de jobb Almega hade tänkt sig.

EF