Ledare

-

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Anders Borg bestämmer i regeringen, men har inga politiska idéer. Det duger inte.

fel prioriteringar Finansminister Anders Borgs politiska vision med jobbskatteavdrag och avbetalning av statsskulden duger inte.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

22 NOVEMBER 2010. Anders Borg

Anders Borg är omåttligt populär hos stora delar av den svenska väljarkåren. Det säger mycket om hur fattigt vårt land är på politiska personligheter. Lite hästsvans, lite ring i örat, en ekonomexamen. Det räcker för att bli folkkär.

Finansministerns populariteten bar över valrörelsen. Men här kommer en prognos: den kommer inte att vara intakt i fyra år till.

Dålig stämning

På senare tid har det kommit en lång rad vittnesmål om att Borg kör över såväl partikollegor som alliansvänner i regeringskansliet. Den typen av bufflighet brukar så småningom leda till öppna konflikter och dålig stämning. Fråga Göran Persson.

Att finansministern kör hårt med Reinfeldts regering är dock knappast något väljarna störs av, så länge han fortsätter vara trevlig i tv. Vad som är värre, för väljarna och för Reinfeldt, är att Borg inte har några idéer om vad han vill med Sverige.

Anders Borgs, och därmed regeringens, stora politiska vision för mandatperioden är fortsatta avbetalningar på statsskulden, och så lite jobbskatteavdrag på det. Statsskulden ska amorteras med 200 miljarder. Det kan jämföras med övriga reformer till skola, välfärd och miljö som i höstbudgeten var 13 miljarder.

Statsskulden ska ner från 34,6 till 21,1 procent av BNP, den lägsta nivån på 40 år. Frågan är bara varför.

Dagens Industri, knappast känd som en vänsterröst, skriver i veckan i ett av sina magasin att Borg borde överväga att satsa pengarna på infrastruktur. Det skulle stärka Sveriges ekonomi långsiktigt och ge jobb under tiden. I artikeln hänvisas till den uppmärksammade studien ”Growht in a time of debt” av Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff, som visar att det krävs en statsskuld på över 90 ­procent av BNP för att tillväxten ska påverkas negativt. Svenska Dagbladets ledarsida är inne på samma linje: pengarna kan användas bättre.

Snålhet har lönat sig

Det mullrar, till och med inom högern.

Anders Borg har byggt sitt varumärke på att vara snål med skattebetalarnas pengar. Det har lönat sig. Finanskrisen, och kanske hästsvansen, har dessutom lyckats dölja att jobbskatteavdragen inte gav fler jobb, att en halv miljon fler står utan a-kassa och att arbetsmarknadspolitiken havererade.

Detta är Anders Borgs Sverige. Ett land med starka offentliga finanser, ökade klyftor mellan människor, och ingen som helst idé om vad poängen med det hela är. För sanningen är att jobbskatteavdrag och avbetalningar på statsskulden inte duger som politisk vision.

KP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!