Mejla

Anders Lindberg

Högern vill helst inte att du röstar

Val 2018 – SD:s Mattias Karlsson sätter upp vilkor för att stödja Ulf Kristersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: URB
Miljöpartiets Leila Ali Elmi

I Ekots lördagsintervju ställde SD:s gruppledare Mattias Karlsson upp partiets villkor för att stödja Ulf Kristersson som statsminister.

– Vi måste få något i utbyte i våra fyra fokusområden - en restriktiv flyktingpolitik, kortare vårdköer, krafttag mot ökad brottslighet och förbättringar för fattigpensionärer.

Dagen efter svarade Ebba Busch Thor (KD) i SVT Agenda.

- Jag undrar hur SD och Åkesson ska motivera för sina väljare att de ska låta Stefan Löfven sitta kvar i fyra år till. Att man ska tillåta den politik som har gjort att vårdkrisen förvärrats, att äldre särskilt de allra mest utsatta äldre med de minsta ekonomiska marginalerna ska få en fortsatt svår situation i Sverige, att vi ska fortsätta ha bostadsområden där kriminella i praktiken tillåts sätta agendan, att vi ytterligare ska riskera en höst som den 2015 med en migrationskris.

”Informationsdimma”

Det var inte ens subtilt, det var exakt samma områden, ett löfte om att med Busch Thor får Åkesson vad han kräver. Förhandlingar kan skötas på olika sätt.

Sedan valet har Alliansen spridit vad som kan kallas "informationsdimma". De har hävdat att Stefan Löfven bryter grundlagen som inte avgår, att Alliansen egentligen är större än de rödgröna eftersom Vänsterpartiet inte ska räknas dit och de har bjudit in Socialdemokraterna att bli stödparti åt Alliansen.

Genom flödet av konstiga utspel har de gjort media osäkra på vad som gäller. Vet du inte längre varken ut eller in? Det är just det fina i kråksången - vi ska gå vilse i dimman.

”Klanröstning”

Borgerliga opinionsbildare har även angripit legitimiteten i att de rödgröna är större genom att ifrågasätta deras väljare. Att förorter röstat rött har kallats "klanröstning" och "etnisk röstning". Leila Ali Elmi som kryssade sig in i riksdagen för Miljöpartiet i Göteborg har utsatts för både grova lögner och ett nätdrev från ledande borgerliga opinionsbildare.

– Jag själv tillhör inte något klansamhälle och tar tydligt avstånd från det, säger Leila Ali Elmi till Aftonbladet.

Men kampanjen om "klanröstning" fortsätter ändå, det är rent ut sagt avskyvärt.

Samtidigt är ifrågasättandet av väljares legitimitet en internationell trend. Efter valet diktade Donald Trump upp att illegala invandrare skulle ha röstat på Hillary Clinton och att det var därför hon fick fler röster.

Vilka är folket?

Det underliggande argumentet om den "etniska röstningen" är i princip densamma, vilka tillhör egentligen folket? Att de rödgröna fick fler röster än Alliansen blir i längden svårt att ifrågasätta men vad betyder det om rösterna "bara" var klanröster? Då kanske Ulf Kristersson vann ändå? Egentligen?

Risken är att pratet om "klanröstning" bara är första steget mot att avveckla de insatser som görs för att höja valdeltagandet i förorterna. Det är lätt att föreställa sig argumenten: "Varför ska vi lägga pengar på att få fler att rösta, det är ju ändå bara "klanröstning"?"

Förmodligen uppfattar väljarna politiken just nu som en form av charader. Alliansen krumbuktar och försöker hitta ett sätt att bilda regering med hjälp av SD:s röster men utan att vi ska se vad de gör.
Här någonstans börjar samstämmigheten mellan Mattias Karlsson och Ebba Busch Thor framstå som mer än logisk. Det finns redan ett konservativt block i svensk politik och dess värderingar har stort genomslag i debatten. Och det är just detta Svenskt Näringsliv och närstående debattörer arbetat så länge för att uppnå - ett borgerligt systemskifte buret av Sverigedemokraternas röster.

Den så kallade "åsiktskorridoren" kan knappast ens kallas höger längre, frågeställningarna i debatten är till stor del nationalistiska och auktoritära. Att debatten om "klanröstning" tas på allvar är bara ännu ett trappsteg ner i avgrunden.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM