Hjälten som blev patetisk

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Wikileaksgrundaren Julian Assange får asyl i Ecuador. Det meddelade landets utrikesminister Ricardo Patiño inför ett gigantiskt mediauppbåd i London. Han menar att Assange hotas av politisk förföljelse i USA om han skulle utlämnas dit från Sverige.

Presskonferensen inleddes med en lång utläggning om "hoten från Storbritannien", pressfrihet och det "tveksamma svenska rättsväsendet". Enligt ecuadorianska myndigheter ska den brittiska regeringen hotat göra en räd på Ecuadors ambassad i London för att gripa Julian Assange och föra honom till Sverige.

För exakt två år sedan kom Wikileaksgrundaren Julian Assange till Stockholm för att tala om hur sanningen är krigets första offer på ett seminarium arrangerat av Socialdemokraternas Brorderskapsrörelse.

Efter en rad spektakulära avslöjanden lyftes Wikileaks och dess galjonsfigur Julian Assange fram som symboler för yttrandefrihet och demokrati.

Under sitt Stockholmsbesök i augusti 2010 hade han sex med två svenska kvinnor. De anmälde honom efteråt för våldtäkt, sexuellt ofredande samt olaga tvång. Julian Assange erkänner sexet, men ­förnekar brottsanklagelserna.

Sedan dess har den juridiska historien varit en veritabel cirkus som i sista akten har utspelats på Ecuadors ambassad i London.

Assange har vägrat att inställa sig för förhör i Sverige eftersom han tror att han – vid en fällande dom – kommer att bli utlämnad till USA och riskera livstids fängelse för de läckta försvarsdokumenten som Wikileaks har offentliggjort.

Konspirationsteoretiker världen över har stöttat hans uppfattning.

Julian Assange har varit med och skapat myten om sig själv – och sedan även svalt den med hull och hår. Det kallas storhetsvansinne. Inför den svenska lagen är alla lika, så även Julian Assange. Det är självklart att han ska inställa sig i Sverige för att fullfölja brottsutredningen.

I den här juridiska kampen har sanningen varit det första offret. Det är ironiskt eftersom det var precis det som Assange livsprojekt ville motverka.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.