Frankrike visar vägen ur krisen

Av: Anders Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

lovar aktiv krispolitik François Hollande vill att Frankrike och Europa ska arbeta och investera sig ur krisen. Hans flaggskepp är förslaget att anställa 60 000 personer i utbildningssektorn.
Foto: PHILIPPE DESMAZES, afp
lovar aktiv krispolitik François Hollande vill att Frankrike och Europa ska arbeta och investera sig ur krisen. Hans flaggskepp är förslaget att anställa 60 000 personer i utbildningssektorn.

LEDARE

7 maj 2012. Franska valet

PARIS. Strax efter klockan åtta var det klart. President Nicolas ­Sarkozy erkände sig besegrad. I praktiken var valresultatet känt sedan ett par timmar ­eftersom den belgiska tidningen Le Soir traditionsenligt läckte ut siffror från vallokalsundersökningen.

Socialdemokraten François Hollande är Frankrikes nya president. Valet handlade framför allt om ekonomin och jobben och blev en slags folkomröstning om Nicolas Sarkozy. När han valdes 2007 lovade han att halvera arbetslösheten till fem ­procent. Han ställde arbete mot bidrag med en retorik som vi känner igen även från de svenska Moderaterna.

Sarkozy övergavs

Men det blev inga jobb. Efter halva mandatperioden började Sarkozy därför prata om ­invandring i stället med målet att vinna extremhögerns röster.

Det var den strategin som kapsejsade i går. Mittenpolitikern François Bayrou, som fick nio procent i den första val­omgången, deklarerade i veckan att han tänkte rösta för Hollande. Den anständiga borgerligheten övergav Sarkozy.

I dag vaknar Frankrike och Europa upp till en ny verklighet.

Europa är i kris och hittills har lösningen stavats nedskärningar och åtstramningar. Inte för att det fungerat utan för att majoriteten av EU:s medlemsstater styrs av borgerliga regeringar.

François Hollande har lovat att bedriva en betydligt mer aktiv krispolitik. Han vill att Frankrike och Europa ska arbeta och investera sig ur krisen. Hans flaggskepp är förslaget att anställa 60 000 personer i utbildningssektorn, den största satsningen på utbildning

i Frankrike någonsin. Och han vill omförhandla hela EU:s krispolitik.

Det är en politik som kan ge en nystart åt både Frankrike och resten av Europa.

Vägrar acceptera

Kraven på en mer aktiv krispolitik sätter fingret på något viktigt. Den franska medelklassen har drabbats hårt av Sarkozys ekonomiska politik. Bara de riktigt rika har gynnats. Det är ett öde fransmännen delar med de flesta andra runt om i Europa. Den borgerliga krispolitiken har misslyckats med att skapa jobb och tillväxt. Men klyftorna har ökat, liksom fattigdomen.

Europas borgerliga regeringar har framställt det som att ingen annan politik är möjlig. Det tänker inte Hollande acceptera.

I går firade Socialistpartiet på Place de la Bastille i Paris. Platsen är laddad med symbolik och ligger vänstern varmt om hjärtat. Här började den franska ­revolutionen 14 juli 1789.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.