ÅSIKT

Dags att borsta bort all konfetti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: Colourbox/Niklas Hammarström
Festar som James Bond Statsanställda och politiker festar upp flera miljoner av skattebetalarnas pengar och allt regeringschef Fredrik Reinfeldt gör är att vifta bort det hela. Respektlöst, tycker Aftonbladets Eva Franchell.

avEva Franchell

LEDARE

Tänk er följande händelseförlopp i ett ­litet land i utkanten av Europa:

Landets säkerhetspolis planerar för ett sprakande party. Man bokar en av stadens mer exklusiva festlokaler nere vid havet, och eftersom poliserna är så hemliga får kalaset ett särskilt kodnamn.

Temat blir James Bond. De hemliga agenterna ska festa som agent 007.

De har haft ett jobbigt år med terrorhot och självmordsbombare. Nu ska de äntligen få släppa loss till tonerna från det smokingklädda storbandet.

Självklart ska artisterna avlösa varandra, dansare, popstjärnor, skådespelare och kändisar från tv. Ja, en känd nyhetsjournalist ska själv lotsa de gästande poliserna genom programmet.

Dyra dekorationer

Festlokalen dekoreras för hundra­tusentals kronor. Särskilda spelbord med croupierer ska locka gästerna att satsa på rött. Det planeras för projicerade skuggsiluetter på väggarna, James Bond-musik i högtalarna och en särskild video­hälsning från justitieministern.

Nej det knusslas inte när säkerhets­polisen planerar sin fest. Notan kommer att sluta på över fem miljoner svenska kronor.

Skyller på ett jobbigt år

Sedan vidtar momsfifflet. När det gäller intern representation är avdrags­möjligheterna starkt  begränsade. Ändå vill polisen betala lägsta momsen och räknar kallt med att få tillbaka nästan en miljon av skattemyndigheterna. När det inte går svarade säkerhetspolisens chef att ”revisorer alltid hittar någonting”.

Det har varit ett jobbigt år, säger han. Med terrorhot och allt.

Polispartyt är bara ett i raden av vid­lyftiga myndighetskalas i nationen. ­Ändå viftar landets regeringschef bort dem.

Det är dags att borsta konfettin ur kostymen, Fredrik Reinfeldt. Den här historien handlar inte om Berlusconis bunga-bunga-Italien utan om ditt eget Sverige. Ministrar, poliser, forskare, journalister och artister umgås och festar upp skattemedel medan regeringschefen viftar bort det.

Visa respekt för skattebetalarna

Så här långt i texten brukar vi alltid skriva att vi ändå unnar poliserna en personalfest.

Men i dag är det viktigare att konstatera att det var en journalist på Dagens ­Nyheter som begärde ut de kvitton som avslöjade både slöseri och en lättsinnig syn på representationsreglementet. I den politiska världen kallas det lite föraktfullt för kvittojournalistik. Men den handlar inte bara om att avslöja pampar, utan ­lika mycket om att visa respekt för alla de människor som faktiskt betalar sin skatt.

För fem miljoner kan de få ett skolbibliotek, tio säkerhetspoliser eller hela färdtjänsten i Ale kommun i det lilla landet Sverige.