Mejla

Linnea Swedenmark

Reinfeldts försvar finns bara i teorin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

7 500 soldater saknas.
7 500 soldater saknas.

LEDARE

Med tre rösters övervikt blev värnplikten vilandeförklarad av riksdagen 2009. Varför kalla in människor för att rengöra vapen och sparka grus på någon kaserngård när vi ändå aldrig är i krig? Spetskompetens och frivillighet skulle styra, och försvaret bli smalare men vassare.

I stället saknas nu ungefär 7 500 soldater, sjömän och gruppbefäl, enligt Dagens Nyheter. Det är halva krigsorganisationen. Fredrik Reinfeldts nya försvar finns i bästa fall i teorin. Det är uppenbart att systemet med ett frivilligt försvar inte fungerar.

72 procent är för

Därför är det glädjande att en majoritet vill att värnplikten återinförs, i alla fall enligt en undersökning från Ipsos/Dagens Nyheter som presenterades i går. Hela 72 procent av svenskarna vill ha tillbaka plikten i någon form. Dessutom tycker 87 procent att både kvinnor och män i så fall ska kunna tas ut. Försvarets rekrytering lider i dag av en baksmälla efter beslutet att lägga värnplikten på is. Den gamla organisationen avvecklades i någon slags from förhoppning om att världen omkring oss skulle ta en paus. Vi skulle få tid på oss, var

tanken. Men världen väntade inte, och läget i dag är mer osäkert än på mycket länge. Att Sveriges försvar i det läget är så underbemannat borde leda till handling från politiskt håll.

7 500 saknas

Lösningen är att införa någon form av värnplikt i Sverige igen. Det behövs fler människor och att få frivilliga att söka sig till försvaret har misslyckats totalt. I dag saknas 7 500, i framtiden kommer det att vara ännu fler om inget görs. Efterfrågan på ett starkt nationellt försvar kommer att öka i framtiden. Ryssland kommer inte att pysa samman närmsta tiden och det försvarspolitiska läget har förändrats. Då måste också försvaret få en chans att anpassa sig till det.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Linnea Swedenmark

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten

Försvarspolitik

Linnea Swedenmark