Ledare

Skadeglädje passar sällsynt illa just nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Någon ordning får det faktiskt vara även i synen på regeringen

Båtflyktingar på väg till Italien undsätts. Foto
Båtflyktingar på väg till Italien undsätts. Foto

Efter Stefan Löfvens och Åsa Romsons pressträff i veckan där skärpta asylregler presenterades är det starka känslor i omlopp i svensk politik. Och då menar jag inte bara sorg och besvikelse inom delar av Miljöpartiet, Socialdemokraterna och delar av den tidigare Alliansen.

I sociala medier och bland vissa debattörer på högerkanten är känsloläget helt annat. Bubblande skadeglädje, får man nog kalla det.

"SD att le"

”Normaliserar regeringen SD nu? Skönt att inte vara pol red på Aftonbladet idag. En kappa har ju trots allt bara två sidor”, twittrade Göteborgs-Postens Alice Teodorescu efter Löfvens och Romsons presskonferens.

Analysen fortsatte i en annan tweet där det hävdades att regeringens politik ”får SD att le”.

Problemet är bara att analysen är fel.

Inte sant

Först och främst: denna ledarsida har inte ändrat åsikt. Vi är fortsatt kritiska till inskränkningarna i asylrätten, vilket vi skrivit om den senaste veckan.

Med detta sagt. Någon ordning får det faktiskt vara även i synen på regeringen.

Jimmie Åkessons förslag när det gäller invandring är konstant. Asylinvandring är principiellt fel och farligt för nationen. Oberoende av läge, årstid eller situation i världen. Förslaget bottnar i en syn på kultur, identitet och nation.

Det är helt enkelt inte sant att Miljöpartiet eller Socialdemokraterna drivs av liknande värderingar eller har samma politik.

Annan myt

Regeringens omsvängning kommer efter att Migrationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under hösten slagit larm. Lagstiftningen som införs är temporär och Sveriges gränser är inte stängda.

Jag delar inte regeringens analys av vad som behöver göras. Men det är skillnad.

En annan myt som snurrar i debatten är att detta hade kunnat förutses.

Även detta är fel.

Sänkte prognos

Migrationsverket sänkte i somras sin prognos över antalet asylsökande till 74 000 i år. Enbart de senaste två månaderna har 80 000 personer sökt asyl i Sverige. Visst finns det röster som alltid varnat för ”massinvandring” - men det är knappast något man kan begära att regeringen skulle basera sin politik på.

Resultatet av den politik som nu föreslås är att familjer splittras, att färre människor får skydd och att hoppet om en framtid i trygghet släcks hos tusentals människor.

Sällan har väl skadeglädje och politiskt fingerpekande känts så opassande som nu.

Karin Pettersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Sverige inför gränskontroller

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige inför gränskontroller

Sverigedemokraterna

Karin Pettersson