Hjälp jihadisterna lämna vansinnet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oppositionsborgarrådet i Stockholm Lotta Edholm (FP).
Oppositionsborgarrådet i Stockholm Lotta Edholm (FP).

– Människorna som kommit tillbaka efter­ att de begått folkmord ska inte få bo­städer och jobb utan ska ställas inför rätta.­

Det säger det stockholmska oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP) om svenskar som reser till Syrien och Irak för att begå illdåd med mördarsekten IS.

Brottslingar ska lagföras och dömas. Men det Edholm tar sikte på är inte rättsväsendets slapphet, utan Stockholms kommuns nya strategi för att hantera återvändande jihadister.

Och i den strategin finns skrivelser om att hela kommunen, från socialtjänst till bostadsbolag, ska samverka för att fånga upp människor som radikaliseras eller radikaliserats.

Arbetet måste vässas

Det är ett dokument som i delar saknar skärpa, men riktningen är rätt. En världspolitisk kris har blivit ett kommunal­politiskt problem, och som med alla svåra­ samhällsproblem måste man använda flera verktyg.

Terrorresorna bör kriminaliseras och hela rättsväsendet – från Säpo till domstolar – måste vässa sitt arbete. Men inte ens Lotta Edholm kan tycka att det är en kommuns uppgift att straffa medborgare.­ Uppdraget måste vara att ta människor bort från extremism.

I danska Århus, som ofta framhålls som ett gott exempel i kampen mot jihadism, har myndigheter, trossamfund och ­civilsamhället i åratal samverkat för att hindra radikalisering och terrorresor. Men även för att återintegrera dem som kommer­ tillbaka.

Bör få hjälp till nytt liv

För vad är egentligen alternativet? Att samhället förskjuter och brännmärker människor lär inte göra oss tryggare.

I utan­förskapet kan vansinnet slå rot och växa.

Jihadister som vill börja ett nytt liv bör få hjälp att göra det. Det borde inte vara så kontroversiellt. I kriminalvården har man sysselsättningsplikt. Man får träffa arbetsförmedlingen och bostadsförmedlingen för att planera ett liv efter tiden i fängelse.

Insikten att varje person som lämnar kriminalitet bakom sig är en vinst för samhället borde finnas även när vi pratar­ om jihadister.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.