Mejla

Fredrik Virtanen

En lysande idé – som sossarna sköt sönder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Wow, liksom! En politiker med ideologiska visioner, med radikalitet, med drömmar!
Wow, liksom! En politiker med ideologiska visioner, med radikalitet, med drömmar!

LEDARE

Varför röstade jag på sossarna­ i landstings­valet egentligen?

I förrgår morse körde jag bil från landet till stan och det gick ohyggligt långsamt efter­som en massa andra idioter också körde bil i stället för att våga sig på Stockholms opålitliga lokaltrafik. SL-kortet ska nu bli 100 kronor dyrare och kosta 890 kronor efter att ha höjts från 300 kronor under åtta år med Filippa Reinfeldt (M).

Men varför kostar kortet något över huvud taget? Kollektiv­trafik är det finaste vi har. Motarbetar segregering, utjämnar klasskillnader och räddar miljön.­

Avgiftsfria resor skulle enbart ha goda samhällseffekter.

Men finansieringen är en svår fråga. Cirka 13 miljarder kronor om året behövs.

Då kommer före detta närings­- och kulturminister Leif Pagrotsky­ (S) med ett alldeles lysande förslag under rubriken ”Låt arbetsgivare och butiker betala för kollektivtrafiken” i lokaltidningen Dagens ­Nyheter. Enligt Pagrotskys beräkningar kan avgiften slopas med en kombination av avskaffade spärrar, bidrag från arbetsgivare, ny skatt på kommer­siella lokaler och höjd landstingsskatt.

Wow, liksom! En politiker med ideologiska visioner, med radikalitet,­ med drömmar! En annan värld är möjlig! Och, Pagrotsky lyckades finansiera den nya världen. Inget flum.

Man kunde vänta sig att högeralliansen som ännu bestämmer i Stockholms läns landsting – som hade haft en jättesäck guldpengar till kollektivtrafik om man inte velat­ bygga Förbi­fart Stockholm – skulle få panik av att en motståndare före­slår något så pragmatiskt, modernt och kreativt i stället för de egna enda­ förslagen att höja priset och lägga ner linjer.

Och jo, trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) gillade inte förslaget. Särskilt 50 öre i höjd landstingsskatt ogillades.­ Men innan dess, först ut på banan, samma dag, klev Pagrotskys partikamrater i oppositionen ut och sköt ned förslaget.

Erika Ullberg (S), grupp­ledare för Socialdemokraterna i landstinget, och Nanna Wikholm­ (S), trafiklandstingsråd, skrev omedelbart att ”Leif Pagrotsky har fel om SL”. Det var inte ens värt att diskutera eller finslipa. Den där gamle pampen ska inte komma här och komma.

Bisarrt. Betongdumt.

Jag har länge undrat hur borgarna kunde vinna landstingsvalet i Stockholm senast, med tanke på att det är i ett totalt moras. Cancersjuka barn får inte­ plats, förlossningsvården är usel, tågen rullar bara obetydligt oftare än rulltrapporna och dessutom slängs pengar i sjön på ett för litet och för dyrt och skumt finansierat Nya Karolinska­ sjukhuset.

Det saknas pengar till allt på grund av svaga politiska beslut.

Det borde ha varit en promenad­seger för de röd­gröna. Men inte. Folk hade uppen­barligen förstått något jag inte förstod när jag kastade bort min röst. När det kommer en djärv idé om en annan värld så ägnar partiet kraft åt att bekämpa den idén.

Med sådana vänner behöver Leif Pagrotsky inga fiender.

Jag skulle rekommendera­ sossarna i landstinget att uppsöka sjukhus om det inte vore för att psykiatri­vården också­ nedmonterats.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif Pagrotsky

Filippa Reinfeldt

Kristoffer Tamsons

Fredrik Virtanen