ÅSIKT

Nu ska notan för a-kassan betalas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Marginalerna är minimala. Det är ­bara en månad sedan riksdagen fattade beslutet om nya regler för a-kassan. Nu ska landets löntagare betala de förändrade och högre avgifterna.

–?Halv elva i måndags kväll fick vi besked om att inbetalningskorten i alla fall ska vara på väg, säger Inger Good-Heinefalk på Pappers a-kassa.

Att få datasystemet och annat att överhuvudtaget fungera har varit a-kassornas stora huvudvärk under hösten. Systemen har blixtsnabbt måst anpassas till regeringens diktat där detaljer gång på gång förändrats. En bild av hur folkrörelser och staten växt samman.

– ?Så länge man har ett samförstånd om att bara göra små förändringar går det bra. Men det blir negativt när regeringen gör ett lappkast, säger Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg.

Förbundet är ett av de som fattat beslut om att helt skilja avgifterna till förbundet från a-kasseavgiften. Till skillnad från den ­fackliga avgiften kommer a-kassan inte att dras på lönen. Medlemmarna i Pappers kommer ­istället att få speciella inbetalningskort på kasseavgiften.

Det har en praktisk sida. De nya reglerna gör det omöjligt för facket att hålla reda på att medlemmarna betalar rätt avgift till a-kassan.

Samtidigt sticker Sandberg inte under stol med att facket vill undvika att få skulden för regeringens politik.

–?Vi var rädda att medlemmarna inte skulle se att regeringen har ansvaret.

Andra förbund, till exempel Fastighetsanställdas och Handelsanställdas, har de senaste dagarna redovisat siffror som tyder på att en del medlemmar lämnar facket. Någon sådan utveckling syns inte i Pappers.

–?Det finns däremot de som vill stanna i förbundet, men lämna a-kassan, säger Sandberg.

Han tror att de fackliga organisationerna ­ibland har underskattat medlemmarnas engagemang. Ofta är det betydligt djupare än de förtroendevalda tror.

Pappers är ett av de förbund inom LO som ändrat stadgarna så att det tillsvidare går att vara med i facket utan att tillhöra a-kassan. Regeringen utreder just nu ett system som skulle göra försäkringen obligatorisk.

Samtidigt vill regeringen se ett fortsatt samband mellan arbetslöshetsförsäkringen och facket. Hög arbetslöshet i en bransch ska kosta, och förhoppningen är att de fackliga organisationerna ska sänka lönekraven.

Anställda i branscher med stor risk för ­arbetslöshet ska med andra ord inte bara få en lägre ersättning om de förlorar jobbet. De ska dessutom betala en högre avgift så länge de har ett arbete.

Hur sambandet mellan ett frivilligt medlemskap i en organisation och ett obligatoriskt medlemskap i en försäkring ska se ut är dock fortfarande oklart.

På de borgerliga partiernas kanslier finns säkert en förhoppning om att det här skulle bli den stora skattesänkningsveckan. Men frågan är om det kommer att vara lönebeskeden som står i centrum för samtalen på arbetsplatserna på fredag.

För regeringen är risken att det snarare kommer att vara de nya inbetalningskorten till a-kassan som blir samtalsämnet.

Ingvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM