Varför gullar M med Saudi?

Bloggaren Raif Badawi startade en liberal nätsida, något han straffades brutalt för.

”Om det var så himla bra att tjäna pengar på Saudiarabien, varför inte sälja till ISIS också? Halshuggning som halshuggning.” skriver den folkkäre författaren Jonas Gardell på Twitter.

Han fångar nog vad många känner.

Självklart är det helt i sin ordning att oppositionen försöker ta inrikespolitiska poäng på hur Stefan Löfven och Margot Wallström representerar Sverige i världen.

Men den nuvarande argumentationen är faktiskt helt obegriplig.

Moraliskt haveri

Saudiarabien har kallat hem sin ambassadör i protest mot att Sveriges utrikesminister kallade landet en ”diktatur” i riksdagen. Hon har även protesterat mot att bloggaren Raif Badawi dömts till tusen piskrapp och tio års fängelse efter att han startat en liberal sida på nätet.

När Anna Kinberg Batra i SVT säger att Wallströms linje ”försvagar” vår utrikespolitiska röst är hon svaret skyldig.

Menar Moderaterna och näringslivet att Saudiarabien ska ha ett veto mot Sveriges utrikespolitik? Ska vi hålla käften inför diktatur och övergrepp?

Argumenten för att fortsätta beväpna Saudiarabien är ett moraliskt haveri.

Det militära samarbetsavtalet har motiverats med att det ger jobb i Sverige.

I dag är det fredag, alltså dags för bloggaren Raif Badawi att bli piskad offentligt utanför någon moské i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Eftersom ingen överlever tusen piskrapp samtidigt blev domen uppdelad i tjugo piskrapp varje fredag under femtio veckor.

Korsfäster människor

Förra gången blev pryglingen inställd eftersom han enligt läkare inte skulle ha överlevt. Hur det blir i dag vet vi inte.

Hur många Raif Badawi är jobben i Sverige värda?

Förutom att piska liberala bloggare är Saudiarabien ett land som fortfarande korsfäster människor. Enligt Amnesty International har 44 människor avrättats hittills i år, tre halshöggs så sent som i tisdags morse.

I fredags skrev 31 direktörer på DN debatt att det hotar den fria handeln att säga upp avtalet. Ett märkligt argument eftersom avtalet inte handlar om det utan berör militärt samarbete. När de fick frågor gjorde de sig oanträffbara och efter att folk på Twitter påpekade att det till stor del var samma bolag som mot-satte sig bojkotten av Sydafrika under apartheid blev det tyst.

Efter denna exposé av misslyckad argumentation hävdade slutligen Dagens Industri på ledarplats att den som motsätter sig Saudiavtalet är ”Irans agent”.

Suck.

I går sällade sig Washington Post till skaran av de Dagens Industri anser är ”iranska agenter” när de hyllade att Sverige som ett av få västländer vågar stå upp mot den saudiska diktaturen.

Att Moderaterna och näringslivet gullar med diktaturer kanske inte är något nytt.

Men att göra det med Saudiarabien är faktiskt över gränsen.