ÅSIKT

Försäkringskassan skrämmer de sjuka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: FELIPE MORALES
Maria Lodenborg fick livsmoderhalscancer 2012. Nu har den svåra cancern kommit tillbaka. Hon tvingades genomgå en tung cancerbehandling. När hon ansökte om sjukpenning fick hon avslag från Försäkringskassan.
LEDARE

Cancerdrabbade Maria Lodenborg får sina pengar från Försäkringskassan. Men de satt hårt åt. Länge vägrade kassan att betala ut hennes sjukpenning. Trots att hon låg på sjukhus menade man att Maria hört av sig för sent.

Att hon fått ett återfall som krävde både cellgifter och strålning ville Försäkringskassan inte ta någon hänsyn till. Det var 7-dagarsregeln som gällde.

Ska upp på tå

Det finns bara en slutsats man kan dra av det beskedet.

Försäkringskassans uppgift är att skrämma folk. Sjuka människor ska upp på tå. De ska känna den där osäkerheten, att det inte är säkert att de får sina pengar ens om de fått cancer. Det är därför Försäkringskassan är så hård och statuerar exempel.

– Det ska vara rätt, säger Eva Rosman på Försäkringskassan.

Eva Rosman hänvisar till rättssäkerheten som om det funnes något rätt och fel i den här situationen. Självklart ska Försäkringskassan inte sprätta i väg pengar till höger och vänster. Men hur man använder regelverket är alltid en tolkningsfråga och till en början valde Försäkringskassan verkligen den hårda linjen.

Tuff tillämpning

Myndigheten agerar på uppdrag av Alliansregeringen som vill att folk ska arbeta i stället för att vara sjuka och gå på bidrag. Regelverket är hårt därför att Alliansen vill ha en tuff tillämpning.

Maria Lodenborg skrev till slut om sin situation på Facebook och inlägget delades tusentals gånger. Tidningarna började skriva och i dag ändrade Försäkringskassan sitt beslut.

Men det här handlar inte om en cancersjuk kvinna. Förtroendet för hela sjukförsäkringssystemet är i gungning. Från början sköttes det av frivilliga sjukkassor. Arbetare gick ihop och betalade en försäkring för att slippa gå från hus och hem om de blev sjuka. Sedan sextio år finns en lagstadgad sjukförsäkring som borde omfattar alla.

Men när systemet sviktar, när svårt cancersjuka får nobben. Då slutar människor att lita på systemet och köper privata sjukförsäkringar i stället. Då blir det några som går igenom sjukdomen utan problem medan andra faktiskt får sälja hus och hem.

Det är bra att Maria Lodenborgs ärende kunde klaras upp, det sorgliga är att hon inte är ensam.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM