Mejla

Ingvar Persson

Löfven behöver Vänsterns stöd

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Urban Andersson
Stefan Löfven (S).

Valnattens datagrafik hade knappt tonat in förrän vi var många som beskrev Stefan Löfvens uppdrag att bilda regering som en politisk mardröm. Här skulle verkligen den tidigare fackförenings­mannens förhandlingsskicklighet prövas.

Visst kommer regeringsbildningen att bli besvärlig, precis som arbetet i regeringen, men domedagsprofeterna lär ändå bli besvikna. Vi kommer inte heller att få se några spektakulära block­byten, eller en samlingsregering som någon lite yrvaket krävde i går. Det behövs faktiskt inte.

Står inte och faller med C och FP

Under valrörelsens sträckte Stefan Löfven gång på gång handen över blockgränsen i en inbjudan till samarbete, en gest som upprepades i går. Självfallet skulle ett samarbete i sakfrågor göra politiken stabilare och Sverige starkare. Men Löfvens möjligheter att bli statsminister varken står eller faller med ett godkännande av Lööf

eller Björklund.

Väljarna har röstat för ett regimskifte. Stefan Löfven kommer att kunna bilda regering och presentera en budget. I praktiken måste han begränsa välfärdskapitalisternas härjningar för att få Jonas Sjöstedts stöd. Det upp­repade vänsterledaren på en pressträff i går. Det är å andra sidan precis vad en stor del av befolkningen vill se.

Vägval för borgerligheten

Hur Stefan Löfven än väljer försöka formera sin regering så kommer han att behöva Vänsterpartiets stöd.

Problemet med söndagens valresultat är ett annat. Det handlar om hur borgerligheten väljer att hantera sitt miss­lyckande och om den extremhöger som just nu sitter på nyckeln till politiskt kaos. Det vägvalet kommer att forma framtidens politiska landskap.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM