Mejla

Ingvar Persson

Dumskallarna vill göra om sin privatiseringscirkus

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jimmy Wixtröm / AFTONBLADET / 85325

LEDARE

Konsekvens är kanske inte svensk borgerlighets bästa gren. För bara tio år sedan – en blinkning när vi talar om utvecklingen av stora samhällssystem – tyckte alliansregeringen att Arbetsförmedlingen var svaret på alla tänkbara politiska problem.

Nu anser de att Arbetsförmedlingen kan läggas ner och ersättas av privata alternativ. Det upprepar Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor i dag i en debattartikel.

Då pratade Sven-Otto Littorins “supervärvning” till generaldirektör, Angeles Bermudez Svankvist, om att stuva om i kön av arbetslösa.

Foto: Robert Nyberg

Nu är man förbannad för att Arbetsförmedlingen inte klarar av att matcha arbetslösa mot de lediga jobben.

Då hade Arbetsförmedlingen detaljerade instruktioner att se till att sjuka människor blev friska och nyanlända integrerade. Långtidsarbetslösa skulle sysselsättas och arbetsgivare subventioneras.

Profilera och kontrollera

Nu ska en ny och mycket mindre myndighet ägna sig åt att “profilera” och kontrollera de arbetssökande. Uppdraget att försöka ordna jobb åt arbetslösa och arbetskraft åt företagen ska överlåtas på “fristående aktörer” med statlig ersättning.

Kanske är det här som vi trots allt kan hitta ett spår av konsekvens hos Kristersson, Lööf och de andra. Privatisering var ändå ett stadigt inslag i regeringen Reinfeldts många och spektakulära arbetsmarknadsprojekt.

Låt oss bara påminna om jobbcoacherna, tänkta att bli ett mellanting mellan syokonsulent och privat hejarklack åt arbetslösa. Det projektet havererade i ett kaos av kristallhealing, hypnos och rena bluffar.

Kriminalitet och terror

Eller om etableringslotsarna som skulle hjälpa nyanlända att hitta sin plats på den svenska arbetsmarknaden. Den cirkusen fick stoppas sedan det visat sig att somliga “privata aktörer” sysslade med både kriminalitet och rekrytering till terrororganisationer.

Och då har vi ändå inte pratat om Fas 3 där privata företag som “Jobbfabriken” skapade förmögenheter genom att låta långtidsarbetslösa arbeta gratis, eller inte arbeta alls.

Nu tänker alltså Kristersson, Lööf och de andra upprepa föreställningen i ännu större skala. Kärnan i arbetsförmedlingsuppdraget ska läggas ut på privata företag, som ska kontrakteras, kontrolleras och godkännas.

Det känns bäst att inte fundera för mycket över konsekvenserna.

Inte frid och fröjd

Allt är verkligen inte frid och fröjd i dag. Arbetsförmedlingen får kritik för ineffektivitet, byråkrati och missade mål. Många arbetslösa känner sig illa behandlade och många anställda är frustrerade. Det krävs förändring, vilket skildras i SVT:s dokumentär “Sveriges bästa Arbetsförmedling” vars första avsnitt sänds i morgon.

Även om flera problem kanske ibland beror på hur andra trygghetssystem har urholkats är kritiken ofta välförtjänt. Människor faller mellan stolar, kompetensbrister består och arbetslösa känner att de inte får det stöd de skulle behöva.

Men inget av detta skulle försvinna om Arbetsförmedlingen lämnades i händerna på en skara händiga entreprenörer som ser en ny möjlighet att göra arbetslöshet till en affärsidé.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.